Asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia încă stârnește ecou internațional. Un membru al Guvernului maltez, anchetat
La mai bine de doi ani de la asasinarea jurnalistului de investigații Daphne Caruana Galizia, noi detalii privind cazul ei ies la iveală. Și cum moartea jurnalistei a stârnit cea mai mare criză politică a Maltei de când a devenit stat indepedendent, ultimele dezvăluiri au dus și la demisii de rang înalt.
În octombrie 2017, jurnalista a fost victima unui asasinat la comandă. Trei bărbați au fost reținuți pentru plantarea bombei sub mașina jurnalistului, însă până acum nu a fost găsită persoana sau persoanele care au comandat atacul. Pe 20 noiembrie 2019, însă, un om de afaceri a fost arestat și acuzat de complicitate la producerea unei explozii și complicitate la uciderea lui Caruana Galizia, informează The Guardian.
Totuși, conform declarațiilor făcute de businessman-ul Yorgen Fenech în fața anchetatorilor, el nu ar fi acționat singur. De fapt, Fenech ar fi urmat ordinele lui Keith Schembri, actualul consilier-șef al prim-ministrului. La șase zile de la arestarea omului de afaceri maltez și după ce a fost și el adus pentru a fi interogat, Schembri și-a dat demisia din funcție, mai arată cotidianul britanic.
Familia jurnalistului a cerut și demisia prim-ministrului, care de-a lungul timpului a fost acuzat că ar fi intervenit în anchetă pentru a-l apăra pe Schembri, dar și pentru suspiciunile de corupție. Cu un an înainte de moartea sa, Daphne Caruana Galizia a dezvăluit că două persoane apropiate de șeful Guvernului au avut legături cu Panama și Noua Zeelandă. Unul dintre aceștia era chiar Keith Schembri. Ulterior, jurnalista a publicat pe blogul său o anchetă privind o altă companie din Panama, deținută de soția prim-ministrului.
Recent, premierul Joseph Muscat a susținut că ia în considerare posibilitatea de a demisiona, însă abia după ce ancheta va fi finalizată. EUobserver notează că, deși Muscat a promis că își va ceda funcția, în Malta există temeri cu privire la încercarea de a mușamaliza cazul.
Conform G4Media.ro, și Comisia Europeană ia în serios ancheta privind asasinarea lui Daphne Caruana Galizia. Vicepreședinta CE l-a atenționat pe ministrul maltez al Justiției că se așteaptă să nu există vreo imixtiune politică în anchetă, dar aceasta și-a exprimat și îngrijorarea cu privire la situația din Malta.
Articole asemănătoare
Presa din România, vizată de hackerii ruși. Digi24, ținta principală a atacurilor
Meta, acuzată că a demis un angajat pentru că a gestionat o eroare ce afecta conturile din Gaza
Promovarea secretă a produselor pe internet ar putea deveni ilegală în SUA
Twitter nu respectă standardele UE privind dezinformarea. A prezentat un raport incomplet
Snapchat, investigată în Marea Britanie cu privire la conturile utilizatorilor minori