Aproape 75% dintre jurnaliștii uciși în 2023 au murit în războiul din Gaza
Războiul din Fâșia Gaza ne-a arătat nu numai adevăratele tragedii crude pe care milioane de oameni le trăiesc în fiecare zi, ci și modul în care jurnaliștii își riscă viața pentru a spune adevărul întregii lumi.
Conform celui mai recent raport al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), aproape 75% dintre jurnaliștii uciși în 2023 au murit în Fâșia Gaza.
Mai exact, din totalul celor 99 de jurnaliști uciși la nivel global anul trecut, 72 erau palestinieni. Ceilalți uciși în conflictul din Gaza au fost libanezi (3) și israelieni (2).
„În decembrie 2023, CPJ a raportat că în primele trei luni ale războiului Israel-Gaza au fost uciși mai mulți jurnaliști decât au fost uciși vreodată într-o singură țară pe parcursul unui an întreg”, a declarat organizația.
Niște vești – oarecum – bune
Totalul global al deceselor de jurnaliști din 2023 este cel mai ridicat din 2015 și reprezintă o creștere de aproape 44% față de cifrele din 2022. Cu toate acestea, atunci când sunt excluse asasinatele lucrătorilor media palestinieni, libanezi și israelieni, numărul asasinatelor a scăzut semnificativ în comparație cu 2022, când CPJ a documentat un total de 69 de decese.
Printre țările care continuă să fie cele mai nesigure pentru lucrătorii media se numără Irakul, Filipine, Mexic. În 2023, asasinarea țintită a jurnaliștilor ca represalii directe pentru munca lor a rămas o realitate în nouă țări din întreaga lume. Cu toate acestea, în Mexic, numărul total de decese a scăzut de la un record de 13 în 2022 la două în 2023.
Vești bune vin, de asemenea, din Ucraina, unde a existat o scădere: în uciderea jurnaliștilor, de la 13 decese legate de muncă în 2022 la două în 2023. Acest lucru se poate datora unor factori precum îmbunătățirea formării și a conștientizării siguranței, introducerea de către autoritățile ucrainene a unor norme de acreditare mai stricte pentru munca în prima linie și stabilizarea zonelor de luptă.
„Cu toate acestea, scăderea numărului nu este un indiciu că jurnalismul a devenit mai sigur în alte părți ale lumii. Într-adevăr, recensământul anual al închisorilor realizat de CPJ a constatat că numărul jurnaliștilor închiși în 2023 – un alt indicator-cheie al condițiilor pentru jurnaliști și al libertății presei – rămâne aproape de nivelurile record stabilite în 2022”, se mai arată în raport.
Articole asemănătoare
Hackerii ruși au obținut informații sensibile de la instituții americane
Comisia Europeană și Google vor colabora la stabilirea unor reguli de bază în domeniul AI
TVR Cultural își reia emisia după 10 ani
Epidemia de coronavirus pune în pericol viața jurnaliștilor deținuți în Iran
Presa locală americană ar putea să dispară din cauza crizei de COVID-19