Apple va introduce o nouă opțiune de securitate, pentru protejarea jurnaliştilor
Din toamnă, jurnaliştii şi activiştii care folosesc dispozitive Apple vor putea activa o nouă opțiune de securitate, menită să îi protejeze de tentativele de spionaj.
Activarea funcției Lockown Mode, disponibil pe sistemele de operare iOS 16, iPadOS 16 și macOS Ventura, va bloca anumite funcționalități sensibile ale dispozitivelor, Astfel, Apple speră să facă dificilă spionarea utilizatorilor expuși riscului de atacuri cibernetice, se arată într-un comunicat.
Versiunea disponibilă în toamnă a Lockdown Mode nu va fi cea finală, Apple anunțând că funcția va continua să fie perfecționată cu ajutorul programului Apple Security Bounty. Cercetătorii care descoperă ocoliri ale modului Lockdown Mode vor contribui la îmbunătățirea protecției acestuia și, în același timp, vor câștiga bani (până la un maxim de 2.000.000 de dolari – cea mai mare sumă maximă de plată din industrie, spune Apple).
La lansare, Lockdown Mode include următoarele măsuri de protecție:
- Mesaje: Sunt blocate majoritatea tipurilor de atașamente la mesaje, altele decât imaginile. Unele caracteristici, cum ar fi previzualizarea linkurilor, sunt dezactivate.
- Navigare pe internet: Anumite tehnologii web complexe, cum ar fi compilarea JavaScript just-in-time (JIT), sunt dezactivate, cu excepția cazului în care utilizatorul exclude un site de încredere din Lockdown Mode.
- Servicii Apple: Invitațiile și cererile de servicii primite, inclusiv apelurile FaceTime, sunt blocate dacă utilizatorul nu a trimis anterior inițiatorului un apel sau o cerere.
- Conexiunile prin cablu cu un computer sau un accesoriu sunt blocate atunci când iPhone este blocat.
- Profilele de configurare nu pot fi instalate, iar dispozitivul nu se poate înscrie în managementul dispozitivelor mobile (MDM), atunci când este activat modul Blocare.
Cu ochii pe telefoanele jurnaliștilor
Eforturile companiei vin într-un moment în care tot mai mulți jurnaliști sunt victimele unor programe spyware sofisticate, precum Pegasus. Guvernele opresive din întreaga lume apelează la serviciile unor companii ca NSO pentru a aduna cele mai sensibile informații.
La jumătatea anului 2021, principalele instituții media au primit date care arată că sute de jurnaliști, activiști, disidenți și avocați din întreaga lume au avut telefoanele vizate de un software de supraveghere invaziv dezvoltat de NSO. Printre cei vizați se numărau și jurnaliști sau rudele acestora care au murit în conexiune cu munca lor – precum Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului Jamal Khashoggi, omorât în ambasada Arabiei Saudite din Turcia.
Articole asemănătoare
Urme online: cum să-ți ștergi o parte sau tot „dosarul digital”
O nouă gafă marca Prim-ministrul României
Agenții de publicitate cheltuiesc 2,6 miliarde de dolari pe site-uri web de dezinformare
Aplicațiile de dating – poate e momentul să te desparți de ele
Propagandiștii Chinei și ai Rusiei îi cer lui Musk să le dea înapoi accesul la platformă