Aplicații criptate de mesagerie instantanee. Ce alternative există la Signal și Telegram
Element, Discord, Matrix, Viber, Line. Ai auzit de aceste aplicații de mesagerie instantanee? De la criptarea mesajelor la partajarea de fișiere mari, aceste aplicații sunt alternative viabile la Signal, Telegram sau Threema.
Probabil deja folosiți Whatsapp de mult timp și ați încercat Signal sau Telegram. Piața aplicațiilor de mesagerie instantanee are oferte pentru toată lumea. Însă nu toate aceste aplicații oferă criptare și, dacă oferă, aceasta nu este mereu de la un capăt la altul al comunicării.
Ai nevoie de criptare pentru a fi sigur că nimeni nu va intercepta ceea ce comunici. Iar dacă reușește să facă asta, nu va înțelege nimic din acele mesaje, fără să aibă cheia de decriptare. Iată câteva aplicații de care poate nu știai.
Element
Fosta aplicație Riot oferă VoIP (apelul telefonic e preluat de Internet) și videoconferință. Are o interfață simplă și o comunitate dezvoltată. Cu ajutorul widget-urilor, poți colabora cu interlocutorii: de exemplu, puteți vedea și comenta împreună un clip de la Youtube sau puteți lucra amândoi pe un Google Doc.
Element poate fi instalat pe orice sistem de operare pentru PC sau mobil. Aplicația există în variantă personală gratuită, dar și în variantele Standard (10 dolari pe lună) și Pro (2, 3 sau 4 dolari pe lună). Evident, în versiunile cu plată, ai parte de beneficii în plus față de varianta gratuită.
Discord
Vei recunoaște interfața de Slack – curată și atractivă, fără multe brizbrizuri. Dar, spre deosebire de Element, Discord nu este open source, deci codul nu este disponibil pentru studiere. Partea bună este că poate fi folosit în browser și utilizatorii pot să se alăture unei conversații dând click pe un link și fără să instaleze aplicația.
Ai grijă însă! Dezvoltatorul aplicației a avut probleme cu legea din cauza încălcării dreptului la viața privată a unor utilizatori. Un alt punct negativ este că Discord folosește mult din puterea de procesare a calculatorului. În versiunea Nitro (10 dolari pe lună), aplicația îți oferă unele avantaje, precum partajarea de fișiere mari și upgrade la emoji-uri.
Matrix
Nu este o aplicație propriu-zisă, ci o rețea. Construită pe un standard deschis, rețeaua n-are nevoie de un server pentru a funcționa, deci comunicarea se face strict între interlocutori. Pentru a o folosi, ai nevoie de o aplicație, cea recomandată fiind Element.
Partea bună este că poți să schimbi oricând dorești aplicația client. În plus, există un magazin în care găsești aplicații de la terți, pentru a îmbunătăți comunicarea. Rețeaua este dezvoltată de o organizație non-profit britanică și este finanțată prin donații de la utilizatori.
Viber
Aplicația desktop permite text și apeluri și poți transfera apelurile între dispozitivele fixe și mobile. Calitatea audio este comparabilă cu cea de la Skype. O caracteristică interesantă este că aplicația funcționează foarte bine cu Android Wear (ceasuri inteligente și alte dispozitive portabile). Trebuie să știi însă că firma din spatele aplicației Viber este urmărită pentru evaziune fiscală în SUA.
Un alt punct negativ este că aplicația stă deschisă tot timpul pe dispozitiv, deci va trebuie să o închizi manual, dacă nu vrei să rămâi rapid fără baterie. N-ai nevoie să creezi un cont și nici să adaugi contacte la început. La transparență contribuie faptul că documentația despre criptare este foarte detaliată.
Line
Această aplicație folosită de multe vedete are instrumente de editare foto și o aplicație proprie de cameră foto, care are la rândul ei multe opțiuni. Line are zeci de milioane de utilizatori în Japonia. Partea mai puțin bună este că aplicația este atașată numărului de telefon și dispozitivului, deci nu o poți folosi în mai multe locuri în același timp.
Colecția de stickere și emoji are peste 10.000 de elemente. Line are o rețea socială proprie, care seamănă cu fluxul de informații de la Facebook. Line Today este o secțiune care te pune la curent cu știrile din lume, din diverse domenii.
Foto principală: mohamed Hassan (Pixabay)
Articole asemănătoare
Rusia a blocat sute de site-uri web care găzduiau mesaje anti-război
Publicația Axios, vândută pentru 525 de milioane de dolari. Compania plănuiește noi investiții
Comisia Europeană ar putea sancționa rețelele de socializare pentru nerespectarea codului de conduită privind dezinformarea
Editiadedimineata: Andreea Berecleanu revine în televiziune, după ce a plecat de la Antena 1
Pastila de (DEZ)INFORMARE: A fost aselenizarea înscenată?