Anunț al SRI: monitorizează „constant” dezinformarea și propaganda din mediul online

Amenințarea dezinformării și propagandei online a devenit clară atât pentru opinia publică, cât și pentru autoritățile române după fiasco-ul ultimelor alegeri prezidențiale.

În acest context, Serviciul Român de Informații a anunțat că monitorizează „constant” operațiunile ostile derulate de națiuni străine în spațiul online prin dezinformare și propagandă, conform Digi24.

„SRI analizează în mod constant starea de securitate la nivel naţional, în conformitate cu atribuţiile conferite de cadrul legal, în vederea anticipării, prevenirii şi contracarării ameninţărilor cu manifestare în mediul online generate de actori ostili cu scopul afectării ordinii constituţionale şi a rezilienţei statului, şi cooperează cu celelalte instituţii cu atribuţii şi responsabilităţi”, a transmis, vineri, SRI, într-un comunicat de presă.

Instituția mai arată că „vizează identificarea, analizarea şi combaterea riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţionale generate de modul în care diverşi actori utilizează mediul online pentru derularea de operaţiuni ostile din sfera propagandei şi dezinformării, în special prin comportamente neautentice coordonate la nivelul platformelor sociale, aspect care, sub o formă sau alta, contravine şi condiţiilor generale de utilizare a acestora”.

Mai mult decât atât, Serviciul Român de informații atrage atenția asupra „indicatori ai comportamentului online” al conturilor false:

  • „activitatea redusă până la postarea repetitivă a unor narative de propagandă sau dezinformare;
  • un număr neverosimil de următori raportat la istoricul activității și al conținutului distribuit;
  • activitate concomitentă, la intervale orare nespecifice unor utilizatori reali (pauze mari în activitate, comentarii/aprecieri repetitive într-un interval scurt de timp);
  • similitudinea denumirii unor conturi (derivate dintr-un nume comun);
  • utilizarea de tactici adaptate fiecărei platforme pentru creșterea artificială a audiențelor conținutului promovat.”

Această inițiativă este fundamentată de SRI în baza art. 2 din Legea nr. 14/1992, care stipulează că „Serviciul Român de Informații organizează și execută activități pentru culegerea, verificarea și valorificarea informațiilor necesare cunoașterii, prevenirii și contracarării oricăror acțiuni care constituie, potrivit legii, amenințări la adresa siguranței naționale a României”.

Legii nr. 58/2023 a adaugat două noi amenințări la adresa securității naționale. Este vorba despre:

„o) acțiuni, inacțiuni sau stări de fapt cu consecințe la nivel național, regional sau global care afectează reziliența statului în raport cu riscurile și amenințările de tip hibrid;

p) acțiuni derulate de către o entitate statală sau non-statală, prin realizarea, în spațiul cibernetic, a unor campanii de propagandă sau dezinformare, de natură a afecta ordinea constituțională.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *