Ambasadorul Rusiei în România, după expulzarea unui oficial: „Decizia este incontestabil una neprietenoasă”

După ce Bucureștiul a anunțat, ieri, că adjunctul atașatului militar în România va fi expulzat, ambasadorul rus Valery Kuzmin a spus că decizia „este incontestabil una neprietenoasă”. 

Diplomatul a mai afirmat că Rusia își rezervă dreptul de „a răspunde cu «măsuri relevante», în conformitate cu Convenția de la Viena”, pentru că Ministerul Afacerilor Externe l-a declarat pe Alexei Grișev persona non grata, conform Hotnews.

Kuzmin a mai confirmat că luni a fost convocat la sediul MAE pentru a i se aduce la cunoștință expulzarea oficialului rus. Ambasadorul nu a spus presei însă motivul, invocând Convenția de la Viena.

Surse din Ministerul Afacerilor Externe de la București susțin, conform DW, că Grișev ar fi încercat să recruteze angajați din Guvern de la care dorea informații legate de politica externă, energetică și de securitate militară. Pe adjunctul atașatului militar îl interesau atât aspecte legate de România, cât și de NATO.

Amintim că astăzi este programată o întâlnire a CSAT, în cadrul căreia va fi discutat comportamentul Rusiei în regiune.

La sfârșitul săptămânii trecute, între ambasadorul rus și șeful MAE au apărut tensiuni, după ce Kuzmin a declarat că România nu trebuie să se teamă cu privire la tensiunile din estul Ucrainei, atât timp cât nu „ar fi implicată într-un fel de aventură militară concepută de capetele fierbinți din sediul NATO”. În replică, Bogdan Aurescu a afirmat: „România este NATO (…) Este regretabil faptul că nu se ştie încă, în cadrul diplomaţiei ruse, că, după 17 ani de la momentul aderării, România este NATO”. 

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *