Alianţa prin care Facebook încearcă să pună capăt propagandei online
Facebook face încă un pas în efortul de a-și ameliora imaginea și de a crea o rețea socială sigură, după atacurile cu care s-a confruntat în timpul alegerilor electorale prezidențiale din 2016 și scurgerile de date personale.
Divizia de Cercetare Digitală a Consiliului Atlanticului și Facebook s-au aliat în lupta împotriva dezinformării, într-un efort de a pune la dispoziție rețelelor sociale o cercetare de încredere în timpul alegerilor democratice și în democrație în general.
Colaborarea a fost anunțată ieri și are în vedere monitorizarea individuală a campaniilor de dezinformare și vulnerabilitățile apărute în timpul campaniilor electorale din aproape toată lumea.
„Divizia de Cercetare Digitală a Consiliului Atlantic lansează un parteneriat cu Facebook pentru a sprijini cea mai mare comunitate mondială în eforturile de a întări democrația, cu scopul de a ne asigura că instrumente menite să ne aducă împreună nu sunt folosite să ne separe.
Prin munca pe care o desfășurăm la Divizia de Cercetare Digitală a Consiliului Atlanticului creăm o mișcare digitală solidară, o comunitate condusă de un angajament comun pentru a proteja democrația și a promova adevărul în lume. Parteneriatul acesta este un pas esențial de întărire a vulnerabilității digitale„, a declarat președintele Consiliului Atlantic și CEO-ul Fred Kempe.
Pentru că dezinformarea prin intermediul rețelelor sociale a luat proporții alarmante, Facebook a luat măsuri. Compania a trecut la îndepărtarea conturilor considerate false, a crescut transparența publicității și luptă să oprească dezinformarea și intervențiile străine în campanii electorale, pe platformă.
„Facebook se străduiește să aducă îmbunătățiri rețelei în scopul prevenirii abuzurilor în campanii electorale, inclusiv prin colaborarea cu experți externi, guverne și alte companii, pentru că știm că nu putem să facem față acestor provocări singuri. Acest parteneriat va ajuta echipa noastră de securitate, politici și produse să obțină în timp real statistici și actualizări în timpul unui atac sau campanie de dezinformare, la nivel global.
Va crește numărul de „ochii și urechi” cu care lucrăm pentru a detecta un potențial abuz asupra sistemului, permițându-ne să identificăm mai eficient punctele slabe din sistemul nostru, să preîntâmpinăm obstacolele și să ne asigurăm că Facebook joacă un rol pozitiv în alegerile electorale din toată lume”, a spus Katie Harbath, director al guvernului de politici globale ale Facebook.
Divizia încearcă să creeze un nou model de cercetare și educație adaptată atacurilor, construirea unei rețele mondiale #SherlockDigital și rămâne dedicată identificării, prezentării și explicării dezinformării.
Mark Zuckerberg a declarat de altfel luna trecută în fața Congresului Statelor Americii că face eforturi pentru a împiedica eventuale atacuri :
„Nu ajunge să conectăm oamenii, trebuie să ne asigurăm că aceste conexiuni sunt pozitive, nu ajunge să dăm oamenilor o voce, trebuie să ne asigurăm că oamenii nu o folosesc să rănească alţi oameni sau să dezinformeze. Nu ajunge să oferim oamenilor control asupra informației, trebuie să ne asigurăm că dezvoltatorii care au primit-o, o și protejează”.
Anul trecut, Divizia a cercetat cazul lui Andrew Feinberg, fost corespondent al Sputnik International la Casa Albă, care a denunțat influența Kremlinului asupra conținutului redacțional al companiei.
Potrivit newsint.ro, Feinberg a pus la dispoziția Diviziei de Cercetare și capturi de ecran cu schimburi de e-mailuri între el și conducerea biroului din Washington, din care reiese clar mesajul conform cărora Feinberg trebuia să urmeze o procedură prin care să trimită dimineața către redacție întrebările pe care le va adresa în interviuri, în ordinea descrescătoare a importanței acestora.
Feinberg a declarat pentru Divizie că „înveți rapid că trebuie să publici perspectiva rusă, și cea mai absurdă versiune a acesteia. Asta vor. Nu există o oportunitate să faci jurnalism real”.
Articole asemănătoare
România, mai bine decât alte state UE din regiune la capitolul libertatea presei. Ne bate, totuși, Moldova
China lansează o campanie împotriva “fake news” de pe social media. Sunt vizați jurnaliștii neacreditați
Angajații New York Times se plâng de comentariile redactorului-șef despre tinerii jurnaliști
Glonțul care a ucis-o pe jurnalista Shireen Abu Akleh va fi analizat de SUA
Instagram începe să testeze funcția de repostare a conținutului