Aleksei Navalnîi riscă să petreacă alți 15 ani în închisoare

Cel mai cunoscut opozant politic al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, riscă să petreacă alți 15 ani în închisoare, în contextul deschiderii unui nou proces împotriva sa.

Navalnîi, care în prezent se află în spatele gratiilor pentru o acuzație mai veche de fraudă fiscală, este acuzat că a deturnat donațiile organziației sale anti-corupție, FBK – aceeași care a dezvăluit că liderul de la Kremlin deține o vilă care valorează echivalentul a aproximativ un miliard de euro, conform The Guardian.

În prezent, noul proces se desfășoară în interiorul coloniei penale IK-2 din Vladimir. Distanța relativ mare față de Capitală (le desparte un drum de 3-4 ore), precum și condițiile dificile de intrare limitează capacitatea publicului și presei de a participa la audieri. Familia și susținătorii susțin că este o tactică folosită de Kremlin pentru a obține o condamnare fără prea mari bătăi de cap.

Russian activist Alexei Navalny goes on trial at prison colony jail | Financial Times
Aleksei Navalnîi, alături de soția sa, înainte de începerea procesului din colonia penală din Vladimir. sursa foto: AP

„[Autoritățile] vor să-l ascundă de toți oamenii, de susținătorii săi, de jurnaliști. Este atât de jalnic încât le este frică să țină procesul la Moscova”, a scris Yulia Navalnîi, soția lui Aleksei, într-o postare pe Instagram.

Maria Pevcikh, una dintre apropiații lui Navalnîi, a declarat că situația din Ucraina reprezintă un pericol pentru viața asociatului său, întrucât atenția publicului a fost distrată de la abuzurile comise de Moscova: „Pericolul pentru viața lui Navalny, adică probabilitatea ca el să fie ucis în închisoare, va crește exponențial în funcție de ceea ce se întâmplă în Ucraina. Șansele sunt deja destul de proaste, dar o invazie rusă completă abia îi lasă vreo șansă de supraviețuire”.

Jurnaliștii care au dorit să fie prezenți la proces au fost supuși unor reglementări stricte. Accesul presei cu orice dispozitiv electronic, inclusiv laptopuri, a fost interzis.

Navalnîi neagă acuzația, afirmând că este motivată politic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *