Actualii investitori ByteDance ar putea prelua TikTok

Detaliile despre negocierile pentru preluarea TikTok se schimbă rapid, iar acum pare că actualii investitori ai ByteDance au cea mai mare șansă să preia platforma de social media. Doi dintre cei mai mari investitori americani ai ByteDance sunt în centrul discuțiilor de preluare, într-un efort de a rezolva situația achiziției până pe 5 aprilie.

Cele două entități, Susquehanna International Group și General Atlantic, au un loc în consiliul de conducere al ByteDance și, în acest moment, conduc discuțiile cu Casa Albă cu privire la planul de preluare a TikTok, conform unor surse citate de Reuters.

Mai exact, noua versiune americană a TikTok ar presupune ca partea deținută de investitorii din China să fie redusă sub 20%, așa cum cere legea din SUA, pentru a evita scenariul în care platforma este suspendată.

Săptămâna trecută, Oracle era discutată ca fiind compania cea mai aproape de încheierea unui acord de vânzare, în principal pentru că era preferată de ByteDance. Oracle are un istoric cu TikTok; compania lucrează deja cu platforma în materie de infrastructură vitală și găzduiește datele utilizatorilor americani.

Încă de atunci, însă, au existat voci, unele chiar din partidul Republican, care erau de părere că Oracle nu va putea să satisfacă îngrijorările legate de siguranța națională și asta pentru că algoritmul TikTok nu poate fi controlat sau rupt în totalitate de ByteDance și, deci, nici de China. Soluția ar fi construirea unui algoritm de la zero, dar asta ar da peste cap întreaga platformă.

Important de notat că până în acest moment nu există dovezi concrete care indică că algoritmul TikTok ar fi manipulat de Beijing, cu atât mai puțin într-o manieră care să pună siguranța națională a SUA în pericol.

Investitorii ByteDance doresc ca parteneriatul cu Oracle să continue ca în prezent, inclusiv măsurile prin care Oracle se asigură că datele americanilor nu sunt accesate din China. Cum anume se va întâmpla acest lucru, rămâne neclar, însă ByteDance pare dispusă – în acest moment – să facă orice pentru a rămâne compania-mamă a TikTok.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu TikTok, în lipsa unui plan concret pentru următoare perioada și a unor negocieri clare. Ce este limpede e că Donald Trump a profitat de o situație politică delicată și a pornit o întreagă manevră (la fel de politizată) prin care SUA să achiziționeze una dintre cele mai populare platforme de social media – un precedent periculos pentru un stat democratic, care timp de decenii a militat pentru un internet liber.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri