Un site care generează fake news încurcă jurnalismul tradițional
Un site folosește inteligența artificală pentru a genera știri false, de tipul fake news, reușind să creeze povești cu adevărat credibile. Site-ul, numit NotRealNews.net, își anunță încă din denumire tipul de activitate, reluând această idee și pe prima pagină, cu un font îndeajuns de mare și de vizibil.
Totuși, articolele nu sunt etichetate individual ca fiind parte a unui proiect media, ceea ce ar putea avea implicații majore, în anumite condiții. Spre exemplu, dacă vreunul dintre articole s-ar răspândi pe rețelele sociale, mulți utilizatori ar citi articolul și ar considera veridice informațiile de acolo, fără să intre pe prima pagină a site-ului, pentru a verifica sursa. De asemenea, ar fi posibil ca mulți să nu se uite nici la denumirea domeniului sau la numele autorului articolului, adică ,,NOT REAL NEWS”, ceea ce înseamnă că ei n-ar avea niciun indiciu despre relația dintre informațiile din articol și informațiile reale.
Pe deasupra, folosind algoritmi eficienți, articolele publicate pe site par, într-adevăr, veridice, deoarece sunt obținute în urma prelucrării unor informații reale, precum demisia Ministrului de Finanțe din Regatul Unit, Sajid Javid, sau epidemia de coronavirus. Se înțelege, deci, cum un cititor neatent ar putea crede informațiile găsite pe această platformă.
Scopul declarat al site-ului este de a-i ajuta pe jurnaliști să genereze articole cu ajutorul inteligenței artificiale, oferindu-le o bază reală, completată de povești fictive, pe care aceștia le-ar putea verifica și modifica, astfel încât să respecte etica jurnalistică și să fie în conformitate cu realitatea. Altfel spus, jurnaliștii ar fi nevoiți să înlăture erorile generate de algoritm. Potrivit futurism.com, acest proces i-ar transforma pe jurnaliști în editori de algoritm.
În orice caz, din moment ce jurnaliștii și-au putut face de-a lungul timpului treaba și fără intervenția unui algoritm, acest proiect al companiei Big Bird ar putea avea efectul contrar, încurcându-i. Aceștia sunt capabili să găsească subiectele pe care să le trateze și fără să citească știri de tipul fake news generate de inteligența artificială, iar această inițiativă funcționează, de fapt, în detrimentul lor.
Articole asemănătoare
O rachetă rusească l-a ucis pe consilierul de securitate al Reuters și a rănit doi jurnaliști
Twitter pregătește noi etichete de atenționare a dezinformării
Microsoft are șansa să depășească Apple și să devină cea mai valoroasă companie din lume
Conferință pe tema fake news, organizată de IPP și o publicație mare online
Gafa unui post TV francez: anihilarea atacatorului din Strasbourg, pe o melodie de-a lui Bob Marley