Un candidat la șefia DNA vrea revocarea procurorilor care vorbesc cu presa
Unul dintre candidații la șefia Direcției Naționale Anticorupție, procurorul Crin-Nicu Bologa, a afirmat în decursul acestei săptămâni că procurorii care vorbesc cu presa ar trebui revocați din funcții.
Bologa susține că este necesară adoptarea unor serii de măsuri pentru protejarea părților implicate în procese, dacă aceștia nu-și doresc atenție din partea presei. Acesta a precizat că va ”lua măsuri care vor merge până la revocarea din DNA şi până la sesizarea Inspecţiei Judiciare” în cazul în care este sesizată o ”scurgere de informații” din interiorul instituției, informează G4Media.ro.
„Scurgerea de informaţii poate să aparţină Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau chiar persoanei invitate a DNA sau apărătorilor acestora. Eu va trebui să mă asigur, prin comunicare permanentă cu colegii mei, să nu linşăm mediatic, să nu încălcăm prezumţia de nevinovăţie şi ceea ce depinde de noi să o rezolvăm privind scurgerea de informaţii. În momentul în care vom identifica asemenea scurgeri de informaţii, voi lua măsuri care vor merge până la revocarea din DNA şi până la sesizarea Inspecţiei Judiciare. Numai că nu voi putea controla dacă scurgerea de informaţii aparţine inculpaţilor, martorilor, părţilor vătămate sau avocaţilor acestora”, a mai spus Bologa.
Totuși, este neclar dacă măsurile extreme propuse de procurorul Bologa se referă doar la informațiile livrate presei privind detalii din dosare. Dacă măsurile sunt impuse și pentru alte scurgeri de informații, atunci acestea ar putea să contravină Legii nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile și instituțiile publice ce dezvăluie încălcări ale legii. Acesta protejează avertizorii de integritate de repercursiunile suferite în interiorul instituției de stat în care lucrează, în cazul în care dezvăluie publicului că există nereguli.
Pe lângă metoda radicală de a-i revoca pe procurorii care ”scurg informații presei”, candidatul a precizat că ar face o cale de acces pentru inculpați, prin spate.
„Am trecut acolo (în proiectul managerial – n.r.) pentru că s-au plâns foarte multe din persoanele cercetate că au fost linşate mediatic prin intrarea pe uşa principală a DNA. Persoanele arestate aduse la DNA pot intra la sediul central pe uşa din spate şi, punctual, la fiecare serviciu teritorial va trebui găsită o soluţie. (…) În foarte multe cazuri expunerea mediatică le aparţine şi inculpaţilor, ca şi avocaţilor acestora, şi atunci va trebui identificată această posibilitate la care pot apela în momentul în care vor fi citaţi şi nu vor să fie expuşi public, ştiind faptul că în faţă la DNA sunt permanent televiziunile şi ziariştii, o cale de acces prin spatele instituţiei, să fie accesul cu maşina acolo, sigur, sub controlul pazei, astfel încât să nu fie expuşi public şi să nu mai apară ca şi cum DNA ar condamna dinainte oamenii şi ar linşa mediatic înainte de a fi judecaţi şi condamnaţi”, a declarat candidatul Bologa la Ministerul Justiției, cu ocazia interviului pentru alegerea șefului DNA, mai notează G4Media.ro.
Articole asemănătoare
Antifakenews.ro, site-ul folosit de PSD pentru propaganda de pe Facebook
Ce ar trebui să știi despre 8chan, colțul de internet care a dat o nouă față extremei-drepte
Insolvența Bucharest Film Studios: cel mai nou „film” regizat de Bobby Păunescu
Acuzații INCENDIARE la adresa lui Darius Vâlcov și Olguța Vasilescu! IMPLICAȚIILE publicării informațiilor cu caracter personal
Trei lucruri pe care trebuie să le știi despre strategiile de manipulare ale Rusiei EXCLUSIV