Efectul fake news în Hong Kong: amplifică frica, ura și confuzia în rândul rezidenților
În cadrul protestelor din Hong Kong, ce țin de mai bine de câteva luni de zile, panica și violența crește în fiecare zi din cauza știrilor false care induc în eroare oamenii. Protestele au început încă din vara acestui an, motivul fiind o nouă lege de extrădare propusă de către guvernarea chineză, ce a generat nemulțumiri din partea locuitorilor, spunând că autonomia lor se va micșora.
Mai multe poze sau filmulețe editate sunt postate zilnic pe internet, incriminând autoritățile de ordine sau protestatarii. Pe Facebook si pe Twitter există campanii întregi de fake news. Fenomenul generează multe îndoieli în legătură cu evenimentele din Hong Kong, iar oamenii sunt nevoiți să verifice mai multe site-uri în care se încred pentru a se convinge de natura protestelor, relatează channelnewsasia.com.
Moartea unei fete de 15 ani, găsită în portul din Hong Kong, a fost folosită ca mod de manipulare a oamenilor, întrucât decesul ei a fost conectat cu protestele continue. Cu toate acestea, oficialii au transmis că ea s-a sinucis și la fel a admis și mama decedatei. Acest fenomen este răspândit pe mai multe platforme online și se dorește influențarea oamenilor, fie împotriva oamenilor care protestează, fie a oamenilor legii.
Moartea unui alt tânăr în vârstă de 22 de ani a creat multă speculație în legătură cu protestele din Hong Kong deoarece mai multe surse, unele fiind chiar și politicieni, au afirmat că uciderea băiatului se datorează poliției. Au existat mai multe clarificări în acest sens susținând că niciun agent de poliție nu se alfa în zona aceea la timpul crimei. Șeful poliției din Hong Kong a declarat că aceste știri înșelătoare „pot submina credibilitatea poliției”.
O pagină de pe Facebook ce verifică credibilitatea postărilor și care le șterge pe cele cu caracter tendențios a menționat că fenomenul fake news „amplifică frica, ura și confuzia în rândul rezidenților din Hong Kong”. Nu se știe cu certitudine în ce surse se pot încrede oamenii pentru că a devenit o obișnuință pentru persoanele răuvoitoare să răspândească informații ce sunt departe de adevăr.
Articole asemănătoare
Fețele lui Assange. Un scandal cu dus și-ntors, pe scurt
Sorin Roșca Stănescu
Editiadedimineata.ro: 30 de ani de la Revoluție. Este România pregătită pentru un dialog între generații?
Sputnik.md denaturează un sondaj care arată că românii percep Rusia drept principala amenințare
PSD vrea lege care să pedepsească dur calomnia. Temerile privind inițiativa