O celebră publicație, catalogată drept înșelătoare de către un browser
O funcție a browser-ului Microsoft Edge, introdusă recent, își avertizează cititorii că publicația Daily Mail nu promovează conținut de încredere.
Încercările de combatere a fake news nu sunt întotdeauna perfecte. Exemplul potrivit este cazul acestei publicații celebre, una dintre cele mai citite, care a obținut un scor de 1 din 5 pentru credibilitate – cam cât serviciul de știri RT, susținut de Kremlin, conform The Guardian.
”Procedați cu prudență: în general, acest site nu reușește să mențină standardele de bază privind acuratețea și responsabilitatea”, este mesajul afișat la accesarea paginii web.
Funcția implementată de Microsoft este produs de un third-party startup numit NewsGuard, încearcă să diminueze fenomenul de dezinformare prin stabilirea unor valori de referință pentru care site-urile de știri ar trebui considerate de încredere. Verificare publicațiilor este făcută manual de către analiști. Procesul este public și ziarele vizate sunt încurajate să răspundă la critici.
Unul dintre fondatorii NewsGuard a afirmat că verdictul privind Daily Mail a fost dat într-un mod transparent: ”Am precizat destul de clar în etichetă exact de câte ori am încercat să îi contactăm. Analistul care a scris această raport a vorbit cu cineva la telefon care, imediat ce a auzit cine era și unde a sunat, a închis telefonul. Ne-ar plăcea să auzim dacă au o plângere sau dacă schimbă ceva”.
”Am devenit doar foarte recent conștienți de startup-ul NewsGuard și suntem în discuții cu ei să aibă această clasificare șocant de eronată rezolvată cât mai curând posibil“, a declarat un purtător de cuvânt al publicației, întrebat despre această problemă.
Articole asemănătoare
Sam Altman, șeful OpenAI, îngrijorat cu privire la reglementare insuficentă a AI
George Soros, personajul malefic din discursul democrațiilor iliberale. Un nume repetat obsesiv
Oamenii distribuie fake news pe Twitter pentru a-și răni dușmanii politici
Dezinformările care au marcat România în 2021: despre mișcarea anti-vax, victimizare și influența Rusiei
Agenții saudiți care l-au ucis pe jurnalistul Jamal Khashoggi aveau pregătire paramilitară în SUA