Cum poate fi folosită conspirația ca o armă politică: președintele Nigeriei vs. sosia sa din Sudan
O conspirație la nivel național: acesta a fost cadrul în care președintele Nigeriei s-a aflat în rolul principal.
Totul a început în decursul anului 2017, Muhammadu Buhari a avut nevoie de îngrijiri medicale speciale, care i-au fost acordate în Regatul Unit al Marii Britanii. Cinci luni s-a aflat președintele nigerian pe teritoriu englez, cel mai probabil sub stricta observaţie a medicilor de acolo.
Astfel s-a născut povestea pe care liderul de stat a fost nevoit să o nege public: că plecarea lui Buhari ar fi fost defapt o fumigenă, acesta murind și locul său fiind luat de o sosie din Sudan, pe nume Jubril.
Dovezile, așa cum era de așteptat, nu există, însă povestea a prins atât de bine încât conspiraționiștii au realizat și videouri care explică pe cât de bine se poate în astfel de situaţii cum anume a fost posibilă „înlocuirea” liderului unui stat.
Din câteva clipuri găsite pe internet, s-ar părea că cel care a pornit isteria este Nnamdi Kanu, un activist politic și lider al uneia dintre multele organizații separatiste Biafran. Acesta a declarat recent – în timpul unei intervenții la un post de radio din Israel – că nu a susținut niciodată informațiile că Buhari ”ar fi fost clonat”, ci că a murit ”și a fost înlocuit de Jubril Aminu Al-Sudani”.
Faza de început a conspirației întărește ideea că aceasta a servit drept o armă politică. De exemplu, la jumătatea lui 2018, un ministru dintr-o guvernare precedentă a distribuit pe Twitter și Facebook filmulețul preluat de la Kanu. Peste 400 de distribuiri a avut clipul video în care ”identitatea” lui Buhari era ”descoperită”. Atât presa simpatizantă organizațiilor separatiste, cât și alți activiști, au promovat mai departe povestea, forându-l eventual pe liderul de stat să atingă subiectul în fața opiniei publice și a reprezentanților unei țări europene.
A prins atât de bine conspirația, încât scepticii au început să compare diferite părți ale corpului președintelui din ani diferiți (mai ales 2015 și 2018). Urechile și mâinile au fost principalele puncte de interes, iar imaginile tip ”atunci și acum” au fost publicate pe tot felul de rețele de socializare, incluzând Twitter.
Răspunsul președintelui Nigeriei a venit spre sfârşitul anului 2018, în timpul unei întâlniri din Polonia: ”Sunt eu, cel real, vă asigur de asta. În curând voi împlini 76 de ani și voi merge mai departe, puternic. Mulți oameni au sperat că voi muri când am fost bolnav. Unii au presupus că sunt mort”, a spus el, adăugând că cei care cred zvonurile sunt „ignoranți și nereligioși”.
E important de știut că teoria a luat proporții nu cu mult înainte de alegerile generale, ținute în a doua lună a anului 2019. Se crede că ar fi fost o mișcare politică, însă chiar și așa, s-a dovedit fără succes: Buhari a câștigat în fața lui Atiku Abubakar, principalul său rival, o diferență de 3 milioane de voturi.
Articole asemănătoare
Rusia taie accesul populației la presa internațională. BBC și Europa Liberă, pe lista neagră a Kremlinului
Eugen Nicolaescu, Viceguvernator BNR, despre ROBOR și ratele românilor
Oamenii care fac legea în online: Rareș Bogdan
Cum a titrat presa internațională noul Guvern al lui Ludovic Orban
O jurnalistă din Rusia și-a dat foc, după ce poliția i-a percheziționat casa. „Vă rog să dați vina pe Federația Rusă”