Știrea care reconfigurează polii de putere din Opoziție: Orban out of the picture EXCLUSIV
Cei care urmăresc tacticile de comunicare ale partidelor au notat faptul că, în ultimul timp, știrile importante se petrec – fără a pune pe seama coincidenței – în a doua parte a zilei de duminică. Fie că ele s-au întâmplat cu ceva timp în urmă și sunt păstrate pentru a fi lansate în public pentru ultimul moment al weekendului, fie că sunt interviuri ce conțin mesaje cu greutate – duminică seara se fixează agenda pentru începutul săptămânii viitoare.
În acest context, nu poate fi trecută cu vederea alunecarea către presă a unor instantanee, completate de o informație nu foarte elaborată care vorbea despre întâlnirea Cioloș – Barna. Știrea a fost pregătită și lansată ca la carte: un site favorabil celor doi protagoniști lansează știrea, ea explodează practic în online și pe rețelele de socializare, este preluată în TV, unde Dacian Cioloș face și comentarii în direct, cu evaluări asupra scenei și actorilor politici. În felul acesta s-a bifat cu real succes, practic o strategie de comunicare extrem de coerentă, în care s-a obținut efectul maxim: subiectul a captat prime-time-ul serii, dar și dezbaterile de a doua zi. Cei doi politicieni au reușit să decupeze în percepția publică imaginea unor oameni relaxați, dar preocupați de viitorul țării, care (pe fondul isteriei generale) reușesc să dialogheze civilizat. Dar fotografia ce a circulat pe toate rețelele de socializare vorbește elocvent nu doar despre prezența celor doi, ci despre cea mai importantă absență: cea a lui Ludovic Orban, liderul PNL.
Depășind evaluările formei în care a fost transmis mesajul, fondul problemei este subliniat de eliminarea lui Orban din nucleul dur al Opoziției care dă semne că începe să se închege prin dialogul celor doi. De altfel, privind în urmă, la tot ce s-a vehiculat în ultimele săptămâni, se poate spune că momentul a fost pregătit în piața politică și în comunicarea publică formală și informală prin două acțiuni:
- Lansarea în presă a unor serii de sondaje care prezintă formațiunile conduse de Barna și de Cioloș la un scor care însumat ar depăși procentele PNL-ului;
- Lansarea în mod informal a zvonisticii conform căreia liderul PNL a pierdut deja ascendentul asupra partenerilor de opoziție, poziția sa fiind una șubredă chiar în interiorul partidului.
Este evident că în acest moment avem de-a face cu o încercare de reconfigurare a polilor de putere din zona opoziției, anunțul unor liste comune MRÎ – USR fiind mănușa aruncată liberalilor care în momentul de față gravitează în jurul unui scor ce atinge tangențial 20%. Pericolul este unul extrem pentru formațiunea lui Orban, căci prinși în lupta sterilă cu PSD – cu o strategie ce nu a reușit să miște considerabil acul barometrului politic – nu au văzut venind pericolul de pe culoarul pe care aleargă în comun cu USR și MRÎ. De fapt, Orban a ratat momentul esențial de deschidere a negocierilor cu partenerii de opoziție, având avantajul partidului mare și putând în felul acesta să stopeze un trend descendent. Lipsa unor comunicatori care să deschidă canalele de discuții către cele două partide, lipsa unei viziuni integrate asupra rolului întregii Opoziții, dar mai ales incapacitatea de a accepta că electoratul anti-PSD este mai atras de mirajul celor două formațiuni fără istorie, dar mai active în mediile de comunicare informale, îl va face să fie invitat la discuțiile viitoare și nu cel care lansează invitația.
Un scor bun al celor doi la alegerile europarlametare, eventual mai mare sau egal cu cel al PNL, ar echivala cu un dezastru pentru formațiunea lui Orban. Pentru că, în acest fel, niște alegeri ce aparent nu au vreo miză decât pentru mobilizarea rețelelor de partid, sunt borna ce setează pozițiile de negociere pentru două momente politice extrem de importante: din partea cui va veni candidatul pentru alegerile locale pentru Primăria București (candidat care pentru a câștiga dintr-un singur tur, așa cum prevede legea, trebuie să fie susținut de întreaga opoziție) și cine este formațiunea – lider a coaliției anti-PSD care va da propunerea de premier după alegerile din 2020.
Articole asemănătoare
Ion Cristoiu
Ceaușescu n-a murit, el trăiește printr-o pagină de Facebook omagială
O cercetătoare de la Harvard specializată în dezinformare acuză universitatea că a concediat-o pentru a împăca Meta
YouTube a oferit detalii despre modul de funcționare a algoritmului Shorts
România a depășit – la limită – Statele Unite privind libertatea presei