Eugen Nicolaescu, Viceguvernator BNR, despre ROBOR și ratele românilor
Invitat la interviurile Editiadedimineata.ro, viceguvernatorul Băncii Naționale Române (BNR) Eugen Nicolaescu a vorbit despre accesul și procedurile de creditare, relația bancă-cetățean și despre cum influențează ROBOR-ul ratele românilor.
A fost creșterea dobânzii de referință (ROBOR) o consecință a acțiunilor de stabilizare a cursului valutar? Ne putem uita la creșterea ratelor românilor ca la un efect al acestui proces?
Eugen Nicolaescu: „Cred că trebuie să spunem următoarele lucruri: Banca Națională are ca atribuție principală menținerea stabilității prețurilor în România, deci a inflației. Și pe lângă asta și-a mai asumat de câțiva ani încoace stabilitatea financiară. În consecință, Banca Națională, prin politica monetară pe care o aplică, trebuie să țintească multe alte obiective, dar nu toate în același timp, că e imposibil. Deci numai cu rata pe care Banca Națională o are la dispoziție, rata de politică monetară, nu poate ținti în același timp și cursul de schimb, și rata dobânzilor care se practică pe piață și nici o anume predictibilitate, să spunem, pe deficite bugetare, deficit comercial, deficit de balanțe de plăți ș.a.m.d. Deci nu se poate. Și atunci trebuie să-ți alegi o țintă care să fie mai aproapiată de interesele economiei românești, până la urmă. Pentru că Banca Națională, chiar dacă este independentă, ea nu face abstracție că trăiește în România și face politică pentru România. Sigur, nu se amestecă în politica guvernamentală, cum nici Guvernul nu se amestecă în politica Băncii Naționale, dar toată lumea lucrează pentru același obiectiv: o stabilitate economică, prudență, o stabilitate financiară, să ai un sistem bancar sănătos, care să facă față necesităților pe care economia și cetățenii le au în relația cu sistemul bancar.
Citește continuarea AICI
Articole asemănătoare
China vrea ca peste 200 de instituții media să răspândească propagandă despre cum a răspuns Beinjingul pandemiei
Uniunea Europeană vrea să reglementeze metaverse-ul
Sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului, văzută de presa străină: bani de la buget și îmbulzeală
Sputnik.md, campanie media anti-UE după Rezoluția privind statul de drept în România
Tragedia din Grecia, văzută în online-ul românesc: de la obiectivitate, la apel la rugăciuni