Ucraina și Lituania se pregătesc de război cibernetic cu Rusia
Petro Poroșenko, președintele Ucrainei, preconizează o intensificare a războiului hibrid purtat de Rusia împotriva Ucrainei odată cu apropierea alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din această țară, programate pentru 2019, potrivit rador.ro.
Ucraina dorește să restricționeze propaganda rusă pe rețelele sociale
Recent, președintele Poroşenko şi-a exprimat convingerea că Federația Rusă „nu va rata nicio ocazie pentru a promova incertitudini în rândul cetățenilor ucraineni, precum şi o anumită stare de oboseală cu privire la opţiunea proeuropeană a Ucrainei”. “Marile companii de IT au identificat deja mii de conturi false cu rădăcini rusești. Rusia se pregătește pentru o nouă campanie de manipulare puternică. Iar noi trebuie să fim pregătiţi să ripostăm”.
Totodată, liderul de la Kiev a sugerat că trebuie să se pună un accent deosebit pe combaterea propagandei rusești în spațiul cibernetic, pe rețelele sociale şi în mass-media. Astfel, Poroşenko le-a recomandat ambasadorilor ucraineni să studieze experiența altor țări în ceea ce privește combaterea și prevenirea atacurilor informatice ale Federației Ruse.
În Lituania, mass-media va coopera cu guvernul pentru a combate atacurile cibernetice
Lituania pare să fie la fel de alarmată de posibilitatea unei ingerințe masive a Rusiei în afacerile interne. De curând, Centrul Național pentru Securitate Cibernetică împreună cu ministerul lituanian al Apărării și mass-media din Lituania au semnat un acord privind cooperarea în domeniul securității informatice.
Raimundas Karoblis, ministrul lituanian al apărării, a declarat că atacurile cibernetice împotriva mass-media devin „tot mai periculoase, mai complicate şi mai complexe”, ceea ce poate crea mult haos în societate și în țară.
Totodată, șefa Asociaţiei Publicaţiilor Online din Lituania, Aistė Žilinskienė, a declarat că, din 2010, presa lituaniană este ţinta multor atacuri cibernetice. Anul trecut, hackerii au spart sistemul informatic al agenției de presă BNS, publicând pe site o informaţie falsă potrivit căreia militari americani aflaţi în Lituania s-ar fi intoxicat cu iperită.
Articole asemănătoare
Ce podcasturi ascultă românii și cum arată preferințele lor în comparație cu ale altora
Cum s-a văzut în presă prima zi din campania de vaccinare anti-COVID
Cinci diplomați polonezi, expulzați de Rusia. Varșovia s-a solidarizat cu sancțiunile impuse recent de SUA
Editiadedimineata: Microsoft, Salesforce și Oracle participă la realizarea unui „certificat digital de vaccinare”
Controversata lege “anti-dezinformare” a Spaniei ar putea să fie o amenințare la adresa democrației