
DeepSeek, acuzată că ajută armata chineză și că a evitat restricțiile de export impuse de SUA
Compania DeepSeek, dezvoltatorul modelului AI cu același nume, este acuzată că ajută armata chineză, că furnizează datele utilizatorilor către autoritățile de la Beijing și că a evitat restricțiile de export impuse de SUA asupra microcipurilor.
Acuzațiile sunt cât se poate de serioase și, momentan, sunt susținute doar de un oficial al Departamentului de Stat din SUA, care afirmă că datele colectate de autoritățile americane indică acțiuni deliberate din partea DeepSeek și nu au legătură cu faptul că modelul de inteligență artificială poate fi folosit la liber.
„Înțelegem că DeepSeek a oferit de bunăvoie și probabil va continua să ofere sprijin operațiunilor militare și de informații ale Chinei. Acest efort merge dincolo de accesul open-source al modelelor AI deținute de DeepSeek”, a declarat oficialul, citat de Reuters.
Suspiciunile cu privire la conexiunea DeepSeek cu guvernul chinez au apărut de prima dată când programul a devenit popular – orice firmă din China este obligată de lege să ofere date atunci când îi este cerut acest lucru.
Oficialul american, însă, indică că DeepSeek face deja acest lucru, iar toți utilizatorii modelelor AI ale companiei sunt expuși. În plus, dincolo de ajutorul militar pe care DeepSeek l-ar oferi armatei chineze, evitarea restricțiilor legate de exportul de microcipuri specializate prin diverse metode dovedește nevoia companiei de tehnologie americană.
„DeepSeek a încercat să utilizeze societăți fantomă din Asia de Sud-Est pentru a eluda controalele de export și încearcă să acceseze centre de date din Asia de Sud-Est pentru a accesa de la distanță cipuri americane”, a adăugat oficialul din Departamentul de Stat.
Nvidia susține în continuare că niciun microcip supus restricțiilor de export nu a ajuns în China sau în mâna DeepSeek și că modelul AI dezvoltat de aceștia a folosit generații mai vechi de microcipuri, care au putut fi cumpărate legal.
Chiar dacă DeepSeek s-a mândrit că a reușit să producă un model AI similar cu ChatGPT doar cu 6 milioane de dolari prin renunțarea la microcipurile de ultimă oră, suma rămâne nerealist de mică. Cei mai mulți experți și ingineri AI sunt de părere că suma se referă la ultimul stagiu de testare și nu ia în calcul întregul proces de creare al modelului, iar acest stagiu este doar „vârful icebergului” când vine vorba de dezvoltarea de noi aplicații AI.
Nu trebuie ignorat faptul că aceste acuzații vin într-un moment foarte delicat pentru relațiile dintre SUA și China. Războiul comercial este în continuare o realitate pentru ambele guverne, iar în mijlocul întregilor lovituri economice sau politice se află și chestiunea vânzării TikTok – acord pe care Trump vrea să-l finalizeze cât mai repede, însă unul pe care China îl blochează deocamdată.
DeepSeek a fost privit cu scepticism încă de când a ajuns în atenția publicului, însă acuzațiile de acum ar putea deschide noi analize și investigații asupra companiei, asta după ce alte studii independente au demonstrat că modelul AI al DeepSeek este mult mai ușor de manipulat decât programele AI din SUA și prezintă mai des dezinformare rusească sau din China.
Articole asemănătoare
Twitter se retrage din Codul UE de practică privind dezinformarea
O companie de spyware, investigată de autoritățile germane. Ar fi vândut ilegal tehnologie de supraveghere Turciei
Candidata opoziției a părăsit Belarusul, după ce Lukashenko a câștigat un nou mandat. Există suspiciuni că aceasta a fost amenințată
UE are de gând să sancționeze dur Google
India: WhatsApp speră să combată știrile false printr-un serviciu de fact-check