Schimb de replici între România și Rusia privind tentativa de interferență a Moscovei în alegeri

Duminică, în unul din cele mai tensionate momente atât pentru România, cât și pentru aliații săi europeni, a avut loc un schimb de replici dur între țara noastră și Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, acuzată că ar fi încercat să manipuleze votul.

Autoritățile au sesizat din timpul zilei de vot un val de fake news apărut pe platformele de social media, știri false a căror țintă era publicul din România. De exemplu, MApN avertiza duminică, puțin după ora 17, că o postare de pe TikTok „pretinde, fără a furniza nicio dovadă, că militarii francezi dislocați în România în cadrul Grupului de Luptă NATO dislocat la Cincu ar fi pregătiți să acționeze, echipați în mod clandestin în uniforme ale Jandarmeriei Române, pentru declanșarea unui război civil în țara noastră, la finalul procesului electoral, în situația în care un anumit candidat va fi declarat câștigător”.

Franța, acuzată de Rusia de interferență 

Anterior, în ceea ce pare a fi un mesaj distribuit în limba română pe platforma de mesagerie Telegram, aparent venit din partea fondatorului platformei, Franța era acuzată că ar fi încercat influențarea scrutinului din România.

„Un guvern occidental (…) a abordat Telegram, cerându-ne să reducem la tăcere vocile conservatoare în România înaintea alegerilor prezidențiale de astăzi. Am refuzat categoric”, a scris Durov pe Telegram.

Acuzația a fost respinsă categoric de Paris, care a catalogat mesajul drept „afirmații nefondate”. Ministerul Afacerilor Externe al Franței a clarificat că, după ce autoritățile noastre au anulat alegerile prezidențiale de anul trecut, „recentele acuzații la adresa Franței sunt doar o manevră de diversiune de la amenințările reale de ingerință care vizează România”.

„Ca partener și prieten, ne amintim că Franța a fost alături de România pentru aderarea sa la Uniunea Europeană, pentru reformele sale, pentru intrarea sa în Schengen și pentru progresele sale. De asemenea, pentru securitatea sa, de exemplu, prin trimiterea soldaților noștri la cinci zile după începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022. A minți despre Franța, a o insulta, înseamnă a încălca această istorie”, concluzionează postarea diplomației franceze.

România acuză Rusia

O reacție a venit rapid și de la București. Purtătorul de cuvânt al MAE-ului român, Andrei Țârnea, a spus pe contul de X că există „semne distinctive ale interferenței rusești” prin „știri false pe Telegram & alte platforme de social media”. Mai mult, oficialul a precizat că țara noastră se aștepta la o astfel de încercare din partea Rusiei, iar știrile false au fost dezmințite.

Rusia a răspuns României prin vocea purtătoarei de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Maria Zaharova. Conform agenției Tass, aceasta a preluat informația „Ministerul Afacerilor Externe al României: «În turul doi al alegerilor prezidenţiale au fost detectate semne de interferenţă rusească»”, la care a răspuns în mod sarcastic: „În primul rând, v-aş ruga să nu numiţi asta alegeri”.

„În al doilea rând, este imposibil să te amesteci în așa ceva, nu poți decât să te bagi în belele”, a adăugat Zaharova.

Mesajul de pe Telegram al oficialului rus se încheie într-o notă ușor diplomatică, Maria Zaharova afirmând: „Așa că nu-i lăsați să murdărească pe nimeni cu calomniile lor electorale. Spălați-vă pe voi înșivă!”

Amintim faptul că numărătoarea oficială îl arată pe candidatul independent și pro-european Nicușor Dan câștigător, cu 53%. George Simion, candidatul partidului AUR, a obținut doar 46% din voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *