
TikTok, acuzată că încalcă legea UE de reglementare a serviciilor digitale
Autoritățile europene au stabilit că TikTok a încălcat regulile de reglementare a serviciilor digitale, fapt ce poate presupune amenzi uriașe pentru ByteDance, compania-mamă. Concluzia Comisiei Europene vine în urma unei investigații începute anul trecut, iar TikTok are dreptul de a ataca acest raport preliminar sau să remedieze situația înainte ca UE să ajungă la o decizie definitivă.
Principala problemă identificată de Comisia Europeană se referă la nerespectarea TikTok a obligației de a crea un registru de reclame online, pare care cercetătorilor și utilizatorilor să-l poată accesa pentru a detecta reclamele înșelătoare.
„Transparența în publicitatea online – cine plătește și cum sunt vizate audiențele – este esențială pentru protejarea interesului public”, a declarat Henna Virkkunen, comisarul european pentru tehnologie, citată de Reuters.
Cu alte cuvinte, TikTok nu oferă suficiente detalii cu privire la cine finanțează anumite reclame, care e conținutul lor și cum anumue țintește utilizatorii de pe platformă. Compania, bineînțeles, nu e de acord cu aceste constatări preliminare venite din partea CE, însă discuția despre gestionarea reclamelor online a reintrat în atenția statelor membre UE.
Mai multe țări europene, în frunte cu Irlanda, au cerut Comisiei Europene să creeze o bază legală care să oblige companiile Big Tech să verifice și să monitorizeze reclamele financiare pentru a evita înșelăciunile. Practic, reclamele de pe social media sau de pe web ar fi permise doar serviciilor sau agenților financiari verificați și înregistrați în UE, după un proces de evaluare, făcut atât de către autorități, cât și de platforme.
Schimbarea, însă, e suficient de mare încât să necesite negocieri mai lungi pentru că întregul pachet de reglementare trebuie ajustat, deși tot mai multe state membre sunt de acord cu propunerea Irlandei.
Astfel de acțiuni au o natură de prevenție și nu se referă la simple eliminări sau identificări ale reclamelor false. De cele mai multor ori, fraudele financiare sunt raportate după ce înșelăciunea a avut loc și după ce postarea a fost ștearsă de escroci, lucru care face extrem de grea rezolvarea acestor cazuri.
Articole asemănătoare
Cinci instrumente utile de la Google de care poate nu știai
UE ajută Republica Moldova să lupte împotriva dezinformării
Valentin Spyglass și Ionel The Great, pe site-ul CJ Vrancea. Un soft de traducere a botezat mai mulți consilieri
CBBC va oferi săptămânal cel puțin 17 de ore de program educațional pentru elevii blocați în case
Twitter, noi măsuri privind războiul din Ucraina. Restricționează conturile autorităților ruse