
Cutremurul din Myanmar, folosit pentru conținut fals: AI-ul, noua unealtă a manipulării
Cutremurul din Myanmar de pe 28 martie a fost un subiect foarte popular pe TikTok, unde clipuri care arătau devastarea au strâns milioane de vizualizări. Ca de obicei, când un subiect devine suficient de discutat, inteligența artificială este folosită pentru a strânge like-uri.
Deși imagini autentice din Myanmar, surprinse fie de martori, fie de organizații de presă cunoscute, sunt ușor de găsit, mulți utilizatori continuă să folosească inteligența artificială pentru a senzaționaliza tragedia.
Printre cele mai populare clipuri generate cu ajutorul AI este unul care, inițial, a fost distribuit cu eticheta programului care l-a fabricat. Apoi, a reapărut fără watermark, însă mișcările nenaturale ale oamenilor, dar și geografia orașului Mandalay sunt semnele cele mai clare că videoclipul este fals
Aflați mai multe despre dezinformarea vizuală din jurul cutremurului din Myanmar urmărind oul episod al Pastilei de (DEZ)INFORMARE, o emisiune realizată de Editiadedimineata.ro și Mediastandard.ro, difuzată pe Digi24 și YouTube:
Articole asemănătoare
O poveste spusă bine câștigă războaie. Cât de importantă este social media în conflictele de azi
Peste 750 de jurnaliști condamnă modul în care mass-media relatează despre războiul Israelului
Social media, locul unde se întâlnește cel mai des dezinformarea legată de schimbările climatice
O publicație belgiană condusă de un apropiat a lui Dan Voiculescu laudă demiterea lui Kovesi de la DNA
Cazul spiritus.ro – Când delirul paranormal, prostia și fake news-ul fac ”casă bună” EXCLUSIV