
Meta, acuzată că împiedică autoarea cărții „Careless People” să vorbească în fața Congresului sau Parlamentului European
Meta își continuă eforturile de a o opri pe Sarah Wynn-Williams, fosta șefă a politicilor publice a Facebook, să vorbească despre cartea ”Careless People”, în care Wynn-Williams dezvăluie planurile pe care Facebook le avea pentru a face pe plac guvernului chinez, cu scopul pentru a intra pe piața din China.
În cea mai nouă dispută legală, o curte de arbitraj a dat dreptate Meta, care a acuzat-o pe Wynn-Williams că – prin promovarea cărții – încalcă un contract de confidențialitate pe care l-a semnat în momentul în care a părăsit compania, în 2017. Autoarea spune că ordinul îi interzice să se prezinte în fața Congresului american, Parlamentului European sau în fața oricărei autorități legislative pentru a vorbi despre dezvăluirile făcute în ”Careless People”.
Echipa de avocați ai lui Wynn-Williams au reacționat și au transmis un document în care contestă decizia curții și subliniază interesul pe care autoritățile îl au față de detaliile negocierilor dintre Meta (Facebook la acea vreme) și China.
„Membri ai Congresului Statelor Unite, ai Parlamentului Regatului Unit și ai Parlamentului Uniunii Europene au solicitat să discute cu doamna Wynn-Williams despre problemele de interes public abordate în cartea sa de memorii, inclusiv despre interacțiunile companiei cu guvernul chinez și despre presupusele efecte nocive ale Meta asupra adolescentelor. Însă, conform ordinului, Wynn-Williams pare să fie împiedicată să vorbească”, au declarat avocații, citați de CNN.
Ce vrea Meta să ascundă?
”Careless People”, cartea lui Wynn-Williams descrie în detaliu concensiile pe care Meta le-a făcut de-a lungul timpului în fața guvernului chinez. Compania condusă de Mark Zuckerberg a mers atât de departe încât Facebook crease un instrument de cenzură a propriei platforme, care ar fi fost folosită de autoritățile din China pentru a elimina vocile anti-Beijing. În plus, Facebook ar fi oferit și dreptul guvernului chinez de a accesa datele utilizatorilor din China și din Hong Kong, într-un moment când Hong Kongul încă nu fusese redus la tăcere în urma protestelor din 2019-2020.
Iar peste toate aceste lucruri planează și acuzațiile de hărțuire sexuală ce îl privesc pe Joel Kaplan, actual șef al politicilor publice Meta.
Informațiile dezvăluite de Wynn-Williams par să deranjeze atât de mult încât Meta a purtat o adevărată campanie împotriva cărții, conform Semafor. Dincolo de faptul că Meta încearcă să nege nivelul de colaborare pe care l-a avut cu China și o acuză pe Wynn-Williams că nu face nimic altceva decât să preia din articole de presă de la publicațiile americane, compania lui Mark Zuckerberg ar fi trimis și o scrisoare editurii care a publicat cartea prin care încerca oprirea lansării. În ciuda acestor eforturi de cenzură, cartea a fost lansată pe 11 martie și chiar a debutat pe lista de best-selleruri a New York Times.
Motivele pentru care Meta continuă să reducă informațiile pe care Wynn-Williams le prezintă public sunt lesne de înțeles – marilor companii nu le place când un whistleblower apare și scoate la lumină detalii care anii la rând au fost ținute departe de ochii lumii. Meta are un istoric și în acest sens, cazul lui Frances Haugen este probabil cel mai ușor de cunoscut.
Detaliile din ”Careless People”, însă, ating și o zonă sensibilă în aceste vremuri – China. Politicile occidentale și opinia publică sunt mult mai dure cu guvernul dictatorial de la Beijing față de acum câțiva ani, iar dezvăluirile că Meta ar fi făcute atâtea concesii și chiar ar fi dezvoltat instrumente de cenzură online, nu ajută imaginea companiei în prezent.
Important de menționat că în 2019, administrația Trump a început să aibă o atitudine mult mai neprietenoasă cu China (începutul războiului comercial pe care Trump îl dorește acum), iar Mark Zuckerberg s-a aliniat cu această direcție aproape imediat, o direcție pe care o menține și azi – Zuckerberg este unul dintre cei mai vocali miliardari din sectorul tech când vine vorba de critici aduse Beijingului.
Articole asemănătoare
Scăderea numărului de utilizatori zilnici a dus la pierderi financiare masive pentru Meta
Situație îngrijorătoare: România – locul 8 la absenteismul la vot
Ucigașul jurnalistei bulgare Viktoria Marinova, condamnat. Cazul de la granița cu România care a stârnit reacții puternice
Potențiala invazie rusă în Ucraina alimentează dezinformarea din România
Un bombardament israelian a ucis doi jurnaliști libanezi pro-Hezbollah, lângă graniță