Trump a semnat ordinul prin care suspendarea TikTok este amânată
TikTok a primit perioada de grație anunțată de Donald Trump înainte de învestirea sa oficială ca președinte, însă nu 90 de zile cum se discutase inițial, ci doar 75 de zile. Devine tot mai clar că întreaga situație în care TikTok se află este una din care va ieși dezavantajată – oricare va fi deznodământul, compania va trebui să vândă o parte din ea ca să poată funcționa în SUA.
La momentul semnării ordinului prezidențial, Trump a reiterat faptul că vrea ca guvernul american să dețină 50% din sucursala din SUA a TikTok, altfel va impune taxe Chinei. Suntem deja obișnuiți cu atitudinea radicală și tranzacțională a lui Trump, iar constrângerea TikTok și a ByteDance face parte din strategia sa de a negocia cu Beijingul.
„Nu are valoare [TikTok, n.red.] Deci, dacă noi creăm acea valoare, de ce nu avem dreptul la jumătate?”, a declarat Trump.
Cu toate astea, ordinul s-ar putea dovedi a fi complicat de aplicat. Conform Reuters, perioada de grație oferită TikTok nu pare să aibă temei legal și asta pentru că o astfel de amânare a suspendării poate fi acordată doar dacă ByteDance, compania-mamă a platformei, este deja angajată, prin obligații contractuale, într-un proces de a vinde TikTok. În acest moment, nu există informații că ByteDance ar fi implicată în așa ceva.
Legea ce presupune suspendarea TikTok nu poate fi ușor ocolită, în primul rând, pentru că a fost validată în unanimitate de Curtea Supremă, lucru ce înseamnă că ea trebuie implementată și aplicată. Dincolo de acest lucru, proiectul a fost votat de Congres cu majoritate clară (atât din partea Democraților, cât și a Republicanilor), iar în final a fost semnat de Joe Biden.
Închiderea TikTok pentru 12 ore, truc PR
Cel mai bizar moment din întregul scandal al suspendării este perioada de 12 ore ore în care TikTok a fost inaccesibilă pentru utilizatorii SUA, duminică, 19 ianuarie. Compania a decis să închidă voluntar platforma, chiar dacă acest lucru nu era prevăzut de legea votată de Congres.
Situația nu a persistat, iar TikTok a revenit la normal după ce Donald Trump a declarat că platforma „trebuie salvată”. Apoi, într-un efort clar orchestrat, TikTok a reacționat, iar oamenii care au intrat pe aplicație au fost întâmpinați de un pop-up, care l-a indicat direct pe Trump ca fiind salvatorul platformei și chiar l-a numit președinte, deși, până la acel moment, inaugurarea încă nu avusese loc.
Apropierea miliardarilor Big Tech de Trump este, acum, bine-cunoscută, iar acest nu oferă asigurări că marile platforme de social media (și nu numai) vor face eforturi de combatere a discursului toxic sau a dezinformării.
TikTok, însă, mai are de trecut hopuri până va știi cu siguranță dacă va mai funcționa în SUA sau nu. Amânarea oferită de Trump e doar atât – o simplă amânare, care pune platforma într-o situație chiar mai delicată decât înaite. Trump vrea 50% din companie, China pare deschisă la o astfel de propunere, iar TikTok e prinsă între ciocan și nicovală.
Speranța că Trump va salva platforma fără condiții prea dure pare să se fii evaporat. Dacă vrea să evite suspendarea în SUA, TikTok tot va trebui să vindă parte din companie – fie că o va face de bunăvoie, după cum dorește Trump, fie va fi obligată, tot după cum dorește Trump.
Articole asemănătoare
Donald Trump difuzează în medie 7 știri false pe zi
Festivalul de Jurnalism de la Perugia a început. Presa din întreaga lume își declară solidaritatea cu colegii ucraineni
Facebook are planuri mari cu WhatsApp: transferuri cu criptomonedă
Nouă ipoteză în cazul morții lui Jamal Khashoggi
Rețeaua de dezinformare a lui Georgescu o acuză pe Ursula von der Leyen de anularea alegerilor