UE grăbește ancheta platformei X cu privire la posibilele încălcări ale DSA
Uniunea Europeană se grăbește să încheie ancheta deschisă împotriva X cu privire la metodele platformei de a modera conținutul. Decizia autorităților europene vine într-un context destul de volatil, atât la nivel politic (alegerile din Germania au loc pe 23 februarie), cât și în sectorul tech (Meta a ales să implementeze modelul X de moderare).
Comisia Europeană trebuie să stabilească dacă politicile X încalcă legea DSA (care reglementează serviciile online, de la combaterea dezinformării și până la apărarea integrității electorale). Ancheta a fost începută în decembrie 2023, însă nu a fost finalizată înainte ca mandatul vechii comisii să expire.
Acum că un nou cabinet de comisari a fost învestit, Michael McGrath, comisarul UE pentru justiției, și Henna Virkkunen, comisarul politicii din domeniul tehnologiei, au transmis o scrisoare către alți oficiali europeni în care au dat asigurări că ancheta va fi finalizată „cât mai curând posibil din punct de vedere legal”, conform Bloomberg, care a avut acces la document.
Graba este generată de suspiciunile UE și a țărilor membre (în special Germania, Franța și Spania) că Elon Musk folosește algoritmul X pentru a oferi partidelor extremiste de dreapta un avantaj electoral și face ca postările acestora să fie mai vizibile pe platformă, în defavoarea altora.
Îngrijorările sunt cât se poate de reale, Musk având chiar planuri să forțeze înlăturarea premierului britanic, Keir Stamer. După ce Donald Trump a reușit să câștige alegerile prezidențiale din SUA și Musk a devenit unul dintre principalii consilieri ai acestuia, miliardarul a încercat să-și impună agenda pro-extremă dreapta și în Europa.
Metoda pare simplă: Musk face nenumăratele comentarii despre diverse evenimente sau lideri politici din țările europene. Cel mai bun exemplu este recentul anunț de susținere pentru partidul radical de dreapta AfD din Germania.
Ca urmare, mai mulți politicieni germani au cerut Comisiei să analizeze posibila interferență electorală pe care Musk o face, nu neapărat prin comentariile sale, dar mai ales prin manipularea algoritmului pentru a favoriza mesajele AfD – la fel cum face pentru propriile sale postări.
O reacție la fel de fermă a venit din partea Franței, prin vocea ministrului de externe, care a cerut Comisiei Europene să apere democrația și procesul electoral european în fața tacticilor lui Elon Musk.
„Am solicitat de mai multe ori Comisiei Europene să utilizeze mult mai riguros instrumentele pe care i le-am oferit în mod democratic pentru a descuraja acest tip de comportament. Ori Comisia Europeană aplică cu cea mai mare fermitate legile pe care le-am creat pentru a proteja sfera publică, ori nu o face, caz în care trebuie să fie de acord să returneze statelor membre ale UE capacitatea de a face acest lucru”, a declarat Jean-Noel Barrot, șeful diplomației franceze.
Problema este că metoda lui Musk de moderare a conținutului de pe platforma sa începe să fie tot mai apreciată în rândul marilor companii de social media, care decid să abandoneze complet lupta cu dezinformarea și instigarea la ură sau violență.
Săptămâna aceasta, Meta a anunțat că va renunța la programul său de fact-checking și va implementa o metodă similară cu ”Community Notes” de pe X. Mark Zuckerberg (și nu numai, din nefericire) și-a dat seama că noua administrație Trump nu doar că nu are niciun interes pentru eforturile companiilor de combatere a conținutului ilegal sau toxic, ci chiar îi răsplătește dacă adoptă politici laxe pentru platforme în maniera lui Musk.
Articole asemănătoare
Alți doi jurnaliști au fost uciși în Gaza. Bilanțul a crescut la 97
Utilizatorii Facebook vor putea asculta muzica de pe Spotify direct din aplicație
Albanezii, vizați de reclame TikTok pentru a fi introduși clandestin în Marea Britanie
Interlopii din Timișoara plănuiau să omoare un jurnalist pentru investigațiile sale
Google renunță la farsa de 1 aprilie din acest an, din cauza coronavirusului