Google va folosi energia nucleară pentru centrele de date AI, începând cu 2030
Google va folosi energia nucleară pentru a-și alimenta centrele de date dedicate inteligenței artificiale. Gigantul american a încheiat un acord cu o companie de energie electrică ce îi va pune la dispoziție un reactor nuclear de mici dimensiuni, începând cu 2030.
Planul Google este ca până în 2035 să aibă la dispoziție șapte astfel de reactoare, care să-i asigure 500 de megawați de energie fără emisii de carbon. Acordul pare ușor optimist, însă nevoia de energie electrică pentru centrele de date – și mai ales pentru cele care se ocupă de sistemele AI – este în continuă creștere, iar energia nucleară este o soluție facilă.
Dincolo de cerință, emisiile de carbon sunt și ele luate în calcul pentru că, o dată cu o nevoie mai mare vin și emisii pe măsură. La începutul lunii septembrie, o analiză a scos la iveală că nivelul real al emisiilor centrelor de date Big Tech este cu 662% mai mare – adică de 7,62 de ori peste nivelul prezentat oficial de companii precum Amazon, Apple, Google, Meta sau Microsoft.
„Acest acord contribuie la accelerarea unei noi tehnologii pentru a satisface nevoile energetice în mod ecologic și fiabil și pentru a debloca întregul potențial al AI pentru toată lumea. Soluțiile nucleare oferă o sursă de energie curată, disponibilă 24 de ore din 24, care ne poate ajuta să satisfacem în mod eficient cererea de electricitate cu energie fără emisii de dioxid de carbon în fiecare oră din fiecare zi”, a declarat Google.
E lesne de înțeles de ce energia nucleară devine atractică pentru giganții tech, care au un consum imens de energie, pe care trebuie să îl asigure cu cât mai puține emisii posibile, mai ales că nivelul consumului va tot crește de acum înainte.
Ultima estimare a Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) plasa consumul energetic al centrelor de date la 1,5% din totalul de consum global. Analiza IEA se referă la anul 2022 și nu cuprinde valul de popularitate al programelor AI, care a început spre începutul lui 2023. Prognoza experților este că, până în 2030, cererea de energie al acestor centre o să crească și cu 160%.
Articole asemănătoare
Starea de urgență se instituie de astăzi. Iohannis: ”Oricât de greu ar fi să ne adaptăm acestor limitări, e singura cale”
Și în 2020, cele mai întâlnite parole sunt ușor de spart; nu învață nimic utilizatorii?
Numărul jurnaliștilor uciși în Mexic în 2022 crește. Bilanțul a ajuns la nouă
Kosovo a reținut o jurnalistă rusă, considerată „spion”, când încerca să treacă granița
Grecia a aprobat un proiect de lege care prevede sancțiuni mai dure pentru fake news