Jurnaliștii din Venezuela folosesc AI pentru a-și ascunde identitatea de regimul lui Maduro
Într-un context în care libertatea presei este tot mai restricționată, jurnaliștii din Venezuela au început să folosească inteligența artificială pentru a-și continua munca fără a risca arestarea de către regimul președintelui Nicolás Maduro.
Sub numele proiectului de jurnalism AI, Operación Retuit (Operațiunea Retweet), aproximativ 20 de instituții venezuelene de știri și de verificare a faptelor și aproximativ 100 de jurnaliști adună conținut, care ulterior este transformat în buletine de știri zilnice prezentate de avatare numite La Chama și El Pana, conform The Guardian.
În emisiunea de debut din această lună, prezentatoarea, Bestie, a explicat cum speră să răspândească informația „despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în Venezuela”.
Cei doi prezentatori falși nu au intenția de a induce publicul în eroare, făcându-l să creadă că sunt reali – chiar ei au spus acest lucru: „Dar înainte de a continua – în cazul în care nu ați observat – vrem să vă anunțăm că nu suntem reali”, a clarificat Bestie.
Cel puțin nouă jurnaliști se numără printre cei 1 400 de prizonieri. Unul dintre lucrătorii media, care a fost ridicat de autorități în timp ce filma demonstrații pașnice, a fost ulterior acuzat de terorism.
Duminică, proeminenta jurnalistă de divertisment Carmela Longo a fost luată de la domiciliul său din Caracas de către poliție după ce a fost concediată de la ziarul pro-guvernamental, Últimas Noticias, la care lucra.
Articole asemănătoare
Eșecul unei mișcări oportuniste. De ce manipularea anti-refugiați nu a mai funcționat
Televiziunea națională daneză, criticată pentru un program de copii cu un bărbat cu un penis uriaș
Recomandările redacției: Un nume, jurnalist sau spion? Și despre umanitate
Comisia Europeană va examina ancheta fiscală a Italiei împotriva Meta
DNA, pas în față în cazul amenințării Emiliei Șercan: rectorul şi prorectorul Academiei de Poliţie, urmăriți penal