Insecte în alimentele din Uniunea Europeană
Uniunea Europeană este cunoscută pentru standardele sale stricte în ceea ce privește siguranța alimentară și protecția consumatorilor. Recent, UE a aprobat anumite insecte ca fiind „alimente noi” – dar ce înseamnă asta?
În primul rând, este important să înțelegem că „alimentele noi” sunt supuse unui proces riguros de evaluare și autorizare înainte de a fi puse pe piață. Euroscepticii, însă au insistat că UE ne obligă să mâncăm gândaci și ascunde faptul că alimentele ar conține insecte.
Înainte orice, haide să clarificăm un lucru: UE nu obligă pe nimeni să mânânce aceste produse. Decizia de a consuma alimente pe bază de insecte este întotdeauna la alegerea consumatorului. UE impune reguli stricte privind etichetarea, astfel încât toate ingredientele trebuie să fie clar listate pe eticheta produsului. Dacă un produs conține insecte, acest lucru va fi clar specificat pe etichetă, iar cei care doresc să evite aceste produse o pot face cu ușurință.
Strictețea reglementărilor alimentare garantează fiecăruia dintre noi că știm ce și cât mâncăm – lucru care nu este valabil în întreaga lume.
Aflați ce țări au reguli mult mai laxe decât Uniunea Europeană când vine vorba de alimente și cum se asigură UE că cetățenii săi știu mereu ce aleg să mănânce, urmărind cel mai recent episod al Pastilei de (DEZ)Informare, o emisiune realizată de Editiadedimineata.ro și Mediastandard.ro, difuzată de joi până luni pe Digi24 și pe YouTube:
Articole asemănătoare
Statul măsoară ”din ochi” site-urile pe care le închide, în lipsa unor reglementări
Peste 750 de jurnaliști condamnă modul în care mass-media relatează despre războiul Israelului
Culmea dezinformării: Rusia spune că a găsit 1.2 milioane de fake-uri pe social media
Tendințele industriei media, în 2023: podcasturi, TikTok și subscripții
O privire de ansamblu asupra ultimelor evenimente din jurul Realitatea TV: pierderea licenței și întoarcerea lui Gușă în politică