
Orașul ucrainean Harkov, lovit puternic de dezinformarea rușilor
Pe măsură ce acțiunile militare din zona celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, continuă, Rusia a apelat la capacitățile sale de dezinformare pentru a stârni teamă în rândul locuitorilor. Scopul principal al acestor acțiuni este de a-i determina pe ucraineni să părăsească orașul.
Analiza think-tankului american Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citată de cotidianul ucrainean Pravda, arată că operațiunea informatică a Rusiei determină o migrație masivă a milioane de oameni spre alte regiuni ale Ucrainei, conform G4Media.ro.
Principalele voci ale acestei campanii de dezinformare sunt purtătorii de cuvânt ai Kremlinului.
2/ Kremlin mouthpieces are seizing on concerns about a future Russian offensive operation against Kharkiv City to conduct a likely coordinated information operation in an effort to create outsized panic among Ukrainians.
— Institute for the Study of War (@TheStudyofWar) April 23, 2024
„Purtătorii de cuvânt ai Kremlinului profită de îngrijorările legate de o viitoare operațiune ofensivă rusă împotriva orașului Harkov pentru a desfășura o operațiune informațională coordonată, în încercarea de a crea o panică exagerată în rândul ucrainenilor”, spune ISW.
Mai mult decat atât, aceste decizii ale Kremlinului vin în contextul capacității actuale limitate a Ucrainei de a se apăra aerian. Acțiunile Rusiei sunt intensificate, întrucât Moscova își dorește o victorie în Harkov înaintea sosirii ajutorului oferit de Statele Unite ale Americii.
Cu toate acestea, o ofensivă terestră de succes asupra Harkovului este puțin probabilă dacă asistența militară a SUA pentru Ucraina ajunge într-un timp scurt. Șansele ca Kievul să continue să dețină controlul asupra Harkovului sunt direct legate de aprovizionarea corespunzătoare a armatei ucrainene.
Articole asemănătoare
Semnalul tras de Code4Romania, în seara alegerilor: „Autoritățile au făcut un pas în spate în asigurarea transparenței”
Suedia a expulzat o jurnalistă chineză, pentru că ar fi „o amenințare la adresa securității naționale”
Recomandările Instagram au împins utilizatorii spre dezinformare, conținut anti-vaccinare și postări antisemite
Tendințele industriei media, în 2023: podcasturi, TikTok și subscripții
Situația nu pare foarte roz pentru Facebook: anchete peste anchete, pe toate continentele