De ce este nevoie de toleranță zero pentru alcool la volan?
Probabil ai auzit pe cineva spunând că o bere nu face nimic și că totul e în regulă. Consumul de alcool, la rândul său, are o serie de mituri asociate, care doar justifică un comportament nociv. În episodul de săptămâna aceasta prezentăm efectele pe care chiar și un consum mic de alcool îl are asupra corpului.
Chiar și dacă bei sub limita legală din majoritatea statelor europene, din punct de vedere biologic, viteza ta de reacție, în medie, este încetinită cu 120 de milisecunde. Sună puțin, dar dacă ești la volan și mergi cu o viteză de 110 km/h, iar ceva îți sare în cale – mai parcurgi încă patru metri până reacționezi.
Consumul de alcool poate fi chiar mai înșelător pentru că senzația de binedispunere sau lipsa amețelii creează impresia că nu ești afectat, deși reacțiile tale fizice sunt încetinite. Combinarea alcoolului cu sucuri acidulate accelerează asimilarea acestuia în sânge, în timp ce combinarea cu energizant face consumatorul să conștientizeze starea de beție ceva mai târziu.
Dacă vreți să știți unde cum anume răspunde corpul la alcool și care au fost rezultatele testului făcut de echipa noastră pentru a verifica reacțiile în urma consumului de alcool, urmăriți ”Pastila de (dez)informare”, la Digi24 de joi până luni, dar și pe pagina de YouTube a emisiunii.
deci voi aici spueti ca ziua lumin ? Exista lege de ani pe asa ceva.
Pamflet – Este nevoie, pentru ca se stie, romanii sunt infractori din burta mamei, si nu se pot abtine la maxim un pahar, ei beau cu damigeana
Este gresit sa condamni pe cineva care nu a facut nici un accident, doar pentru ca e baut la volan. Dupa aceasta logica, poti sa condamni orice om baut, si fara volan, pentru ca poate comite o violenta.
In mod normal, cei prinsi bauti la volan trebuie dusi la Politie si tinuti in arest pina se trezesc, cu o amenda usturatoare. Dar nu sa le faci dosar penal. Si sa-i condamni la puscarie!
Daca au comis un accident, obligatoriu trebuie sa li se faca analize pentru a stabili alcoolemia si la judecata ,sa li se dea maximum de pedeapsa, plus o agravanta, in cazul in care sunt sub influenta bauturilor alcoolice sau a droguriilor.
Ne batem joc de legi si oameni, cum vrem. Doar suntem la putere si putem, nu?
tyoleranta 0 este necesara in Romania pentru ca suntem o tara needucata, necivilizata… educatia/civilizatia incepe drastic, cu reguli dure care sa fie si aplicate!!! doar nu credeti ca nemtii s-au nascut curati si exacti, neah… si ei au fost educati astfel timp de generatii
Ca părere personală, consider toleranța zero ca o formă de extremism.
Hai să ne uităm cum stă problema asta pe mapamond.
Vom constata că, cu mici excepții, este admisă o mică alcoolemie. Și asta în țări care investesc enorm în bunăstarea și siguranța cetățenilor (ex SUA, Canada, UK, Germania, etc.)
Vom mai vedea că majoritatea țărilor unde toleranța este zero ori sunt islamice ori bananiere ori cu un procent remarcabil de persoane dependente de alcool.
Ca de obicei, guvernanții din țata noastră se pricep doar să interzică. Efectul este asupra cetățeanului de rând, fraierul de contribuabil, care nu poate bea o amărâtă de bere în timp ce aleșii conduc beți morți dar nu-i vede nimeni. Vedeți cazul lui Vlad Pascu.
Interesant mai este și faptul că România, în ciuda toleranței zero, este fruntașă în Europa la incidența accidentelor rutiere.
Am tot auzit sintagma: „Dacă îi dai voie românului să bea o bere el o să bea 5”. Nimic mai fals. Legea vorbește de alcoolemie, nu de numărul de beri sau damigene de vodka consumate.
În încheiere aș mai menționa că povestea cu scăderea reflexelor este discutabilă. Hai să vedem cât ne scad reflexele după 8 ore de muncă sau după o masă copioasă. De ce nu interzice statul român și munca sau alimentația?