RSF: Atacul care a omorât un jurnalist și a rănit alți șapte în sudul Libanului a fost ”țintit”
Atacul care a ucis un jurnalist, corespondent al Reuters, și a rănit alți șapte pe 13 octombrie a fost făcut cu intenție, deoarece atacatorii știau că vor lovi jurnaliștii și mașinile lor aflați în sudul Libanului, arată o anchetă preliminară a organizației Reporteri fără frontiere.
„Concluziile inițiale ale anchetei arată că reporterii nu au fost victime colaterale”, a declarat duminică organizația de supraveghere a presei RSF, potrivit France24.
Ancheta arată că „unul dintre vehiculele lor, pe care era inscripționat «presă», a fost vizat și era, de asemenea, clar că grupul care staționa lângă el era format din jurnaliști”.
În timp ce organizația nu a acuzat în mod specific Israelul pentru bombardament, a precizat că analiza balistică arată că focurile de armă au venit dinspre est – direcția frontierei israeliene. Jurnaliștii supraviețuitori au declarat anterior că Israelul este de vină pentru lovituri.
„Este puțin probabil ca jurnaliștii să fi fost confundați cu combatanți”
Reporteri fără Frontiere a clasificat atacul ca fiind „țintit” întrucât două bombardamente au venit din aceeași direcție, la 37-38 de secunde distanță, în locul în care se aflau cei șapte jurnaliști timp de mai bine de o oră.
În plus, „este puțin probabil ca jurnaliștii să fi fost confundați cu combatanți, mai ales că nu se ascundeau: pentru a avea un câmp vizual clar, se aflau în aer liber de mai bine de o oră, în vârful unui deal”, subliniază raportul.
Vestele antiglonț ale jurnaliștilor și vehiculul aflat în apropiere erau marcate „presă”. Tot din declarațiile unor jurnaliști care au supraviețuit știm că, cu câteva momente înainte să fie loviți, un elicopter israelian a trecut pe deasupra lor.
RSF a declarat că concluziile sale preliminare se bazează pe ceea ce a descris ca fiind o „analiză amănunțită a mărturiilor martorilor oculari, a înregistrărilor video și a expertizei balistice”, dar și că își continuă ancheta. AFP desfășoară propria investigație cu privire la atac și a cerut Israelului și Libanului să efectueze o anchetă aprofundată. În timp ce armata israeliană a declarat că va analiza cazul, aceasta nu a făcut încă nicio declarație oficială.
Într-o declarație, Reuters a precizat: „Analizăm concluzia preliminară la care a ajuns Reporteri fără frontiere (RSF), care a constatat că Issam Abdallah și alți jurnaliști din Alma el-Chaab par să fi fost atacați în mod deliberat din direcția Israelului la 13 octombrie”.
„Reiterăm apelul nostru către autoritățile israeliene de a efectua o anchetă rapidă, completă și transparentă cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Și facem apel la toate celelalte autorități care dețin informații despre incident să le furnizeze. Vom continua să luptăm pentru drepturile tuturor jurnaliștilor de a relata știri de interes public, fără a fi hărțuiți sau răniți, oriunde s-ar afla”, se mai arată în comunicat.
1 Comentariu
Articole asemănătoare
Sancțiunea CNA pentru postul Realitatea – între necesitate și atac politic
Președintele Ucrainei răspunde articolului de propagandă semnat de Vladimir Putin
Aplicația anti-fake news unică în lume, creată de o echipă de clujeni
Poliția Română trage un semnal de alarmă: ”Este o perioadă favorabilă pentru fake news”
Utilizatorii Netflix sunt confuzi despre noua taxă ”password sharing”