ONU a creat un consiliu consultativ cu privire la reglementarea AI
ONU a creat un organism consultativ ce cuprinde 39 de membri din diferite țări. Printre aceștia se numără experți din domeniul inteligenței artificiale, dar și specialiști din domeniul politic, juridic și din sectorul privat.
Secretarul General al ONU, António Guterres, a punctat, conform Reuters, că inteligența artificială poate submina democrația și coeziunea socială, lucru ce înseamnă că reglementarea tehnologiei este o necesitate.
Consiliul consultativ pe care ONU îl propune include reprezentanți ai marilor companii ce activează în sectorul AI (precum OpenAI, Microsoft și Sony) cărora li se adaugă o suită de experți din domenii conexe pentru a asigura o abordare cât mai largă și mai corectă, ținându-se cont de legile internaționale, dar și de obiectivele ONU de dezvoltare.
„Secretarul General al ONU convoacă un organism consultativ la nivel înalt privind AI, format din mai multe părți interesate, pentru a efectua o analiză și a înainta recomandări privind guvernanța internațională a AI […] Organismul va oferi diverse perspective și opțiuni cu privire la modul în care inteligența artificială poate fi guvernată pentru binele comun, aliniind reglementarea interoperabilă la nivel internațional cu drepturile omului și cu obiectivele de dezvoltare durabilă”, scrie ONU în declarația de presă publicată pe site-ul instituției.
Scopul general al consiliului este de a oferi recomandări cu privire la cele mai bune opțiuni de a gestiona inteligența artificială, însă obiectivele imediate sunt stabilirea unui consens științific global cu privire la riscuri și provocări și consolidarea cooperării internaționale, afirmă Reuters.
Guterres a prezentat ideea înființării unei agenții dedicate reglementării AI încă din vara acestui an, menționând că aceasta ar fucționa similar cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Acest consiliul pare să fie primul pas pe care ONU îl face pentru a asigura o coerență la nivel global cu privire la tehnologia AI.
Consiliul va prezenta recomandările preliminare până la finalul anului, urmând, apoi, ca cele finale să fie puse în discuție în vara lui 2024.
Articole asemănătoare
Cum să te uiți la clipuri de pe TikTok – fără să ai cont de TikTok
Meta, acuzată că nu a reușit să abordeze dezinformarea cu privire la schimbările climatice
Postările de Facebook, mărturii ale tragediei din Colectiv
Pastila de (DEZ)INFORMARE: Cauzează vaccinurile autism?
Două persoane condamnate în ancheta privind interferența Rusiei în alegerile din 2016, grațiate de Trump