Premierul canadian Justin Trudeau, vizat de o campanie de dezinformare chineză
Canada a descoperit o amplă campanie de dezinformare care pare să fie legată de guvernul chinez. Folosind valuri de postări online, zeci de politicieni canadieni, inclusiv premierul Justin Trudeau, campania a încercat să discrediteze.
Motivul, potrivit mecanismului de răspuns rapid al Global Affairs Canada, a fost acela de a reduce la tăcere criticile la adresa Beijingului, conform BBC.
Campania de spamouflage a fost detectată pentru prima dată în luna august, dar s-a accelerat ulterior în primul weekend din septembrie. Aceasta a inclus „mii de comentarii” în cele două limbi oficiale ale Canadei, engleză și franceză, care susțineau că un critic al Partidului Comunist Chinez din Canada i-a acuzat pe diverși politicieni de încălcări penale și etice.
„Campania Spamouflage a inclus, de asemenea, utilizarea unor videoclipuri probabil «deep fake», care sunt modificate digital de inteligența artificială, vizând persoana respectivă”, a precizat Global Affairs Canada.
Nu este prima dată când aceste conturi sunt folosite pentru a induce publicul în eroare. Aceleași conturi au fost implicate în răspândirea dezinformării cu privire la incendiile din Hawaii din luna august, susținând în mod fals că acestea au fost cauzate de o „armă meteorologică” secretă a armatei americane.
Global Affairs Canada a declarat că a notificat platformele de socializare afectate cu privire la postări, „ceea ce a dus la eliminarea unei mari părți a activității și a rețelei”. De asemenea, politicienii afectați au primit sfaturi despre cum să se protejeze și cum să raporteze orice „activitate suspectă de interferență străină”.
O campanie spamouflage implică conturi deturnate sau false pe diferite platforme de socializare care răspândesc aceleași mesaje de propagandă.
Articole asemănătoare
Editiadedimineata: Regina Elisabeta a II-a i-a eliminat pe prințul Andrew, Harry și Meghan Markle de pe site-ul familiei regale britanice
CNA interzice difuzarea unei reclame cu Abi Talent. Influencerul, criticat pentru „aroganță”
Ce crede whistleblowerul Facebook despre proiectul legislativ european Digital Service Act
Meta explică cum funcționează algoritmul de pe Facebook și Instagram
Klaus Iohannis îndeamnă la calm: ”Răspândirea de știri alarmiste sau chiar de știri false poate genera o epidemie de panică”