În mijlocul conflictului Israel-Gaza, lumea întreagă este victima dezinformării
Când a început invazia rusă în Ucraina, lumea a fost luată cu asalt de informațiile false care circulau online. A fost nevoie de un moment pentru ca jurnaliștii și cercetătorii să scotocească prin grămezile de informații, imagini, acuzații și știri pentru a afla care dintre ele sunt reale și care sunt creația altcuiva. Acum, că ne aflăm în mijlocul nu doar a unui război, ci a două, situația este și mai complicată, jurnaliștii trebuind să fie atenți atât la cel mai bun produs de export al Rusiei – dezinformarea -, cât și la conflictul dintre Israel și Hamas.
Războaiele de astăzi nu implică doar bombe, ci și cuvinte, imagini și sentimente. O bombă provoacă distrugeri atunci când cade pe o casă, dar cuvintele pot schimba cursul evenimentelor dacă sunt folosite în mod corespunzător. Conflictul din Gaza nu face excepție, deoarece internetul s-a umplut rapid de informații false cu privire la o parte sau alta.
Povestea celor 40 de bebeluși
Una dintre aceste știri a apărut în primele momente ale conflictului. Afirmația despre bebelușii decapitați a devenit rapid o informație sfâșietoare despre care vorbea orice altă persoană. Chiar și politicienii și jurnaliștii au căzut în capcana poveștii despre bebeluși decapitați de militanții Hamas. Se pare că sursa au fost soldații israelieni care au recuperat cadavrele victimelor, iar televiziunile de știri, cum ar fi postul TV israelian i24NEWS, au sărit rapid pe această poveste, conform analizei realizate de The Intercept.
Cu toate acestea, povestea s-a dovedit a fi… neadevărată. Forțele de apărare israeliene au refuzat să confirme afirmația, scuzându-se că nu doresc să fie „lipsiți de respect față de morți”. Mai târziu, un purtător de cuvând al IDF a declarat că armata nu este obligată să verifice fiecare afirmație făcută de soldații săi.
„Să știe cititorii dumneavoastră că un soldat care s-a ocupat de cadavre, asta a fost afirmația lui. Nu am o dovadă și nu caut una”, a declarat pentru Insider purtătorul de cuvânt al IDF, maiorul Nir Dinar.
Jurnaliștii care au publicat și ei afirmații similare, printre care și britanici, și-au retras postările de pe Twitter referitoare la acest subiect. Dar dezmințirea știrii nu a venit atât de repede încât să-l împiedice pe președintele american, Joe Biden, să spună în public că nu credea că „va vedea vreodată… imagini confirmate cu teroriști decapitând copii”.
You can see and hear the horror that US President Joe Biden feels after having confirmed that #Hamas did indeed behead babies and children, alongside the litany of other crimes against humanity that they committed.#Israel #Palestine #HamasTerrorism pic.twitter.com/Y5En2edRGO
— Julien Hoez (@JulienHoez) October 11, 2023
Astfel de imagini nu au fost făcute publice și, dacă vă gândiți că poate liderul de la Casa Albă le-ar fi văzut pentru că este unul dintre cei mai puternici oameni din lume, atunci vă înșelați. Nu o spun eu, ci administrația lui Joe Biden. Într-un răspuns pentru The Washington Post, un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că comentariile președintelui s-au bazat pe rapoarte de presă și pe afirmațiile guvernului israelian.
Cu alte cuvinte, Joe Biden nu a văzut niciodată astfel de imagini. Nici Aministrația americană nu a putut confirma presupusele afirmații, după cum au relatat mai multe surse apropiate de Joe Biden. Chiar și jurnalista postului israelian i24NEWS care a dat prima oară știrea despre cei 40 de bebeluși decapitați a făcut ulterior o clarificare. Nicole Zedeck a afirmat că „soldații mi-au spus că ei cred că 40 de bebeluși/copii au fost uciși”, lăsând publicul și mai în aer cu privire la informația inițială.
Conflict regizat de media
Reporterii care se află în apropierea zonei de conflict sunt adesea supuși la focuri de armă de o parte sau de alta, iar uneori aceste momente tensionate sunt surprinse de camerele de filmat. Li s- a întâmplat și unor jurnaliști români, dar și reporterului CNN Clarissa Ward și colegilor săi. În apropierea graniței dintre Israel și Gaza, echipa a fost surprinsă de tiruri de rachete.
Cu toate acestea, o versiune editată a imaginilor prezintă un sunet fals care sugerează că o cameră de control dădea instrucțiuni echipei despre cum să falsifice momentul, conform New York Times.
O postare X a videoclipului a prezentat descrierea: „CNN A FOST DEMASCATĂ PENTRU CĂ A FALSIFICAT UN ATAC ÎN ISRAEL”.
Cu toate acestea, CNN a respins rapid acuzațiile. Într-o declarație publică, un purtător de cuvânt al rețelei a spus că „Înregistrarea audio din videoclipul postat și partajat pe X este fabricată, inexactă și distorsionează în mod iresponsabil realitatea momentului care a fost acoperit în direct de CNN”. Mai mult, reprezentantul CNN a îndemnat, de asemenea, telespectatorii să nu aibă încredere în orice videoclip de pe platforma cunoscută anterior sub numele de Twitter.
Filmarea reală cu momentele dure prin care echipa CNN a trecut poate fi urmărită AICI.
Rețele de dezinformare
Alethea, o companie care analizează rețelele de socializare, a descoperit o rețea de 67 de conturi pe platforma de socializare X care coordonează o campanie de postare de conținut fals și inflamator legat de războiul dintre Israel și Hamas.
Deși anterior nu arătau nicio asociere între ele, postând conținut aleatoriu, acestea au început brusc să posteze mesaje similare. Împreună, postările și videoclipurile înșelătoare ale conturilor au avut milioane de vizualizări, conform NBC.
Cu toate acestea, cele mai intrigante postări sunt două videoclipuri vechi cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov și președintele rus Vladimir Putin. Fără nicio legătură cu clipurile originale, care erau unul despre Tucker Carlson și celălalt despre amenințarea unui conflict nuclear, videoclipurile postate de conturile X au prezentat legende care îi făceau pe ambii bărbați să pară că amenință SUA cu un sprijin militar deschis pentru palestinieni.
Însă acesta nu este singurul caz în care o rețea de conturi răspândește informații false. BOOM, unul dintre cele mai reputate servicii de verificare a faptelor din India, a găsit mai mulți utilizatori indieni verificați ai contului X care răspândesc dezinformări despre palestinieni, potrivit Al Jazeera.
Unul dintre acești utilizatori a început să distribuie un videoclip care pretindea că arată zeci de fete tinere luate ca sclave sexuale de către un luptător „palestinian”.
This video claiming to show Israeli girls taken as sex slaves by Hamas has gone viral with thousands of retweets. There is zero context, they look like they're happy chatting on their phones. And even if in Palestine looks like Jerusalem. Lots of Indian accounts sharing it pic.twitter.com/kHtBmuuH4L
— Marc Owen Jones (@marcowenjones) October 9, 2023
Videoclipul a primit mii de retweet-uri și a adunat cel puțin 6 milioane de impresii, majoritatea din India. Cu toate acestea, videoclipul era probabil de la o excursie școlară la Ierusalim.
Toată lumea este o victimă
Într-o eră în care dezinformarea se răspândește mai rapid și mai eficient decât informațiile reale și verificate, toată lumea este o victimă directă sau indirectă. Este clar că conflictul Hamas-Israel are implicații mai mari decât teritoriul disputat din Orientul Mijlociu, deoarece există nu numai dezinformări venite din ambele părți, ci și din exterior.
În astfel de momente, publicul trebuie să se protejeze, înarmându-se cu o doză de scepticism. Războaiele sunt tragice și pline de informații diverse, dar nu tot ceea ce vedem doar este adevărat. Mai ales într-o epocă în care cuvintele pot fi mai eficiente decât gloanțele, dacă sunt folosite corespunzător.
Absolut adevarat ce se scrie in articol. Dezinformarea este in floare. Scepticismul este (din pacate) singura noastra arma.
Pai, scepticismul e arma reala… „Oare o fi razboi in Israel-Gaza? Oare n-o fi?” In principal, ca existau 40 de copii decapitati sau nu nu mai conteaza, conteaza ca sunt destui, cu miile, ucisi in acele atacuri ala Hamas. Printere ei se poate gasi si 40 de copii decapitati. Din Reuters, imaginile cu copiii ciuruiti de gloante au fost prezentate lui Blinken la vizita sa si vazute si de jurnalistii Reuters, deci victime sunt.