Zeci de ONG-uri avertizează Comisia Europeană să nu se gândească la închiderea rețelelor sociale
Comisia Europeană este sub tirul criticilor după ce a părut că există posibilitatea de a obliga închiderea rețelelor de socializare în anumite momente, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la libertatea de exprimare.
O coaliție formată din 65 de organizații non-profit – printre care Access Now, Electronic Frontier Foundation (EFF) și Article 19 – a cerut într-o scrisoare comisarului pentru Piața Internă, Thierry Breton, să clarifice „declarațiile incendiare” și să confirme că platformele online precum TikTok, Snapchat și Twitter nu vor fi blocate în timpul protestelor, în conformitate cu Legea serviciilor digitale (DSA), potrivit Politico, care a avut acces exclusiv la document.
ONG-urile au avertizat că declarațiile politicianului ar putea „consolida militarizarea închiderii internetului” de către guvernele autoritare.
În plus, coaliția a cerut să împiedice Franța să aplice DSA într-un mod „prea larg”, întrucât proiectul său de lege conținea măsuri îngrijorătoare pentru libertatea de exprimare online, inclusiv un termen de 24 de ore pentru ca platformele să retragă conținutul și o blocare a site-urilor web pe bază de browser.
Scrisoarea vine la câteva săptămâni după ce Breton a declarat că, în legătură cu un comentariu făcut anterior de Macron, Comisia ar putea să amendeze și să interzică rețelele de socializare care nu elimină „imediat” conținutul care incită la ură să opereze în UE în temeiul DSA. Președintele francez a lansat ideea închiderii unor rețele sociale în timpul revoltelor care au urmat după ce poliția a ucis un adolescent.
Articole asemănătoare
Cum s-a văzut în presă împlinirea a trei decenii de la începutul Revoluției din Timișoara
Jocurilor Olimpice de la Paris, ținta unei campanii de dezinformare a Rusiei
Teoriile conspiraționiste despre traficul de copii au isterizat internetul: despre ambulanța neagră, Pizzagate și QAnon
Eșecul unei mișcări oportuniste. De ce manipularea anti-refugiați nu a mai funcționat
Vicepreședintele ANCOM: „TikTok e o problemă de siguranță națională”