Piața Obor, în paginile Financial Times: „Cumpăr o salată frumoasă, untoasă. Nu există salată în Anglia în zilele noastre”
Piața Obor a ajuns în paginile Financial Times pentru numeroasele produse pe care le are. Articolul, scris de Erica Wagner, compară situația din România cu cea din Marea Britanie, unde în cele mai mari supermarketuri nu se mai găsesc legume.
„Cumpăr o salată frumoasă, untoasă, de la Florian cu 3 lei – adică cam 50 de cenți – împreună cu câteva legături de ceapă de primăvară cu coadă lungă şi luxuriantă. Ridichi crocante, roşu aprins, pătrunjel şi mărar. Totalul ajunge la 18 lei. Cocoţat pe taraba lui înălţată din piaţă, grămezi de produse de jur împrejur, Florian mă învaţă să spun «18» în limba română şi aplaudă când spun bine din a treia încercare. Zâmbeşte când spun «mulţumesc» dar cam asta e tot ce pot în româna mea, până acum”, se arată la începutul articolului FT. Autoarea precizează că se află în Piața Obor, pe care o cataloghează ca fiind „cea mai mare din ţară”.
Mai mult, jurnalista precizează că Piața Obor este adăugată pe lista sa de piețe europene favorite, alături de piața Lices din Rennes, Franța, și piaţa fermierilor din Dern’sches Gelände din Wiesbaden, Germania. Un plus este că „metroul din Bucureşti este la îndemână şi rapid, iar staţia Obor se află la câţiva paşi de marea hală centrală a pieţei”.
În Obor găsești de toate, se arată în articol: „În jurul ei [halei – n.r.] sunt tarabe mai mici în aer liber pe care se vând ouă, mere, bijuterii, electronice, flori – şi, bineînţeles, vin fiert şi mici, cârnaţii delicioşi care sunt o pasiune naţională. Nouăzeci de tone de produse proaspete ajung aici zilnic pentru a fi vândute: fructe şi legume la parter, cu zeci de tarabe individuale care se întrec în a expune cel mai luxuriant spanac şi cel mai lung praz. Aici există miere, ierburi şi nuci, precum şi un automat uriaş care oferă iaurturi de diferite grosimi. Urci scara rulantă şi găseşti măcelari, brânzeturi şi brutari”.
Rafturile cu legume din Marea Britanie, mai mult goale
Articolul prestigioasei publicații Financial Times vine în contextul crizei de legume din Marea Britanie. Birocrația stufoasă în ceea ce privește angajarea lucrătorilor sezonieri și procesul dificil de la graniță au făcut ca piața britanică să nu mai fie atractivă pentru producătorii europeni, ceea ce a dus la raționalizarea roşiilor, ardeilor şi castraveţilor de către cele mai mari supermarketuri din țară, precum Tesco, Asda, Morrisons şi Aldi.
„Florian este nedumerit când îi spun, traducând de pe telefon, că nu există salată în Anglia în zilele noastre. Da, ştiu că este o exagerare, dar a fost fascinant – şi nu puţin consternant – să urmăresc de departe Războiul Salatelor (…) Florian face semne către produsele din jurul lui. Totul este din România, explică el, aşa că nu trebuie să vină de departe pentru această piaţă”, se arată în articol.
Cei doi oftează când aud că de vină pentru situația din Marea Britanie ar fi Brexitul – însă jurnalista Erica Wagner recunoaște că această explicație este una simplistă, dar care trece de barierele lingvistice.
Rețetă de praz și urzici
La finalul articolului din FT se regăsește și o rețetă de praz și urzici:
- 2 sau 3 fire de praz, cu cozile tăiate şi bine spălate, tăiate în bucăţi de 2 cm
- 5 sau 6 grămăjoare mari – purtaţi mănuşi! – de urzici, bine spălate
- 2 linguriţe de seminţe de fenicul
- 2 linguri de unt
- o lingură de ulei de măsline
- sare şi piper
- 3 căni de bulion
- un strop de sos de peşte, dacă nu sunteţi vegetarieni
- pătrunjel, mărar, dacă le aveţi la îndemână şi vă plac
„Rumeniţi prazul în unt şi ulei într-o tigaie până devine moale. Adaugaţi sare, piper şi seminte de fenicul şi mai lăsaţi să se înmoaie împreună cu feniculul câteva minute. Adăugaţi urzicile, amestecaţi, turnaţi bulionul şi lăsaţi să fiarbă aproximativ 10 minute. Se lasă să se răcească şi se dă prin un blender. Adăugaţi o lingură de smântână. Gustaţi pentru asezonare şi adăugaţi sosul de peşte şi dacă preferaţi ierburile proaspăt tocate. Bucuraţi-vă!”, este îndemnul jurnalistei.
Articole asemănătoare
Deturnarea avionului Ryanair, catalogată de Parlamentul European drept un act de „terorism de stat”
ADHD pe social media: tot mai mulți oameni caută informații despre această tulburare
Recorder.ro: Guvernul României plătește site-uri de propagandă pro-rusă
Acțiunile Big Tech sunt în cădere liberă
Google experimentează cu eliminarea publicațiilor australiene din rezultatele căutărilor