Bulgaria protestează față de includerea jurnalistului Christo Grozev pe lista neagră a Rusiei: „Reprezintă un atac la adresa libertății presei”
La câteva zile după ce a apărut informația că investigatorul Bellingcat Christo Grozev este căutat în Rusia „în temeiul unui articol din Codul Penal” – care s-ar putea referi la răspândirea de așa-zise informații false despre războiul Rusiei în Ucraina – Bulgaria ripostează public.
Citiți și: Renumitul jurnalist Bellingcat Christo Grozev este „căutat” de Rusia
În cursul zilei de joi, ministrul bulgar al Afacerilor Externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei, în semn de protest față de acțiunile recente ale Kremlinului cu privire la Grozev, conform Al Jazeera.
O reacție puternică a venit și din partea prim-ministrului interimar bulgar, Galab Donev. Acesta a declarat că omologii ruși nu au informat oficial țara sa cu privire la acțiunile împotriva renumitului jurnalist, care este cetățean bulgar.
„Acest act este inacceptabil (…) constituie o încălcare a libertății de exprimare și o încercare de intimidare a unui cetățean bulgar”, a declarat Donev.
Măsura destul de târzie de convocare a ambasadorului rus a fost luată după ce principalele partide parlamentare au cerut un sprijin puternic pentru Grozev. Politica bulgară față de Moscova s-a schimbat drastic în ultimii ani, dar mai ales după ce a început invazia Ucrainei, pe 24 februarie. De atunci, Sofia a expulzat 70 de diplomați ruși și familiile acestora.
O situație îngrijorătoare pentru jurnaliști
Miercuri, vorbind pentru televiziunea bulgară NOVA TV, jurnalistul Bellingcat a declarat că se teme că unii oameni ar putea dori să facă „o favoare Kremlinului” și să încerce să îl ucidă sau să îl răpească.
Din acest motiv, Christo Grozev a evitat să împărtășească locația în care se află. Cu toate acestea, biroul președintelui a asigurat publicul că au fost luate măsuri pentru a asigura securitatea jurnalistului.
„Includerea unui cetățean străin în această listă este un precedent. Știm că, în ultimii 2-3 ani, Serviciul Federal de Securitate [al Rusiei] a fost serios deranjat de ceea ce facem”, a declarat Grozev, conform Balkan Insight.
Jurnalistul a mai adăugat că „sursele noastre care au lucrat în sistemul FSB că trebuie să fim atenți cu noile cunoștințe, cu oamenii care vor să ne întâlnească pe noi sau pe mine în mod special”, a spus el.
În schimb, ambasadorul Rusiei în Bulgaria, Eleonora Mitrofanova, a minimizat gravitatea etichetei puse pe numele lui Grozev. Ea a declarat că faptul că acesta este căutat înseamnă că nu mai este binevenit în Rusia, dar nu și „că cineva îl va căuta în toată lumea”.
Este de înțeles de ce Grozev este îngrijorat pentru integritatea sa și a familiei sale. De la venirea lui Putin la putere, lucrătorii din mass-media au fost întotdeauna vizați pentru munca lor – dar situația s-a înrăutățit din ce în ce mai mult de când Rusia a început invazia Ucrainei.
Aproape toate instituțiile independente au fost închise sau au fost forțate să își mute operațiunile în afara Rusiei pentru a putea continua să își facă treaba, în timp ce lucrătorii din mass-media pot fi condamnați până la 15 ani de închisoare pentru că au spus, în principiu, lucrurile pe care Kremlinul nu le dorește spuse.
Cel puțin 18 jurnaliști sunt în prezent încarcerați, inclusiv 8 jurnaliști ucraineni care au fost arestați în Crimeea.
Articole asemănătoare
Dragnea, întâlnire de taină cu șeful OMV, la două zile după ce Rainer Seele a fost decorat de Putin
Pandemia de coronavirus, folosită ca scuză pentru a limita libertatea presei
Elon Musk s-a răzgândit cu privire la Twitter. Vrea, din nou, să cumpere platforma
Meta urmează să decidă dacă îi redă contul de Facebook lui Donald Trump
Foștii șefi ai Academiei de Poliție, inculpați în dosarul șantajării jurnalistei Emilia Șercan, nu mai pot preda