Noul instrument AI anti-dezinformare al Meta învață de pe Wikipedia
După ani de zile în care Facebook a permis și a încurajat dezinformarea pe platforma sa, declanșând dezbateri intense cu privire la responsabilitatea platformelor de social media, compania-mamă a anunțat un nou instrument de combatere a știrilor false.
Sphere este un instrument bazat pe inteligență artificială, menit să ajute la detectarea și abordarea dezinformării pe internet, prin „scanarea automată a sute de mii de citate pentru a verifica dacă acestea susțin cu adevărat afirmațiile”. Dar, pentru a face acest lucru, inteligența artificială trebuie să devină mai „inteligentă”. Și unde vă adresați pentru informații rapide? La Wikipedia, bineînțeles.
Potrivit anunțului făcut de Meta, citat de CNBC, Sphere a început deja să scaneze paginile enciclopediei open-source. În această fază, este testată capacitatea instrumentului de a semnala sursele care nu susțin afirmațiile dintr-o postare.
În situația în care detectează o sursă discutabilă, Sphere o să recomande o sursă alternativă sau o corecție.
Wikipedia, prima oprire
Meta argumentează că enciclopedia deschisă este alegerea naturală pentru un astfel de proiect, atât din perspectiva volumului de informații de care beneficiază, cât și a varietății de subiecte. Cu 17 mii de intrări lunare, Wikipedia este cea mai mare enciclopedie și cea mai citită lucrare de referință din istorie.
„Wikipedia este prima oprire implicită în căutarea de informații de cercetare, materiale de bază sau un răspuns la acea întrebare sâcâitoare despre cultura pop”, a declarat Meta în comunicat.
Totuși, cele două companii nu colaborează în mod formal, Meta afirmând că nu compensează financiar Wikipedia.
Dezvoltarea sistemului Sphere vine după ani în care Meta a fost criticată pentru gestionarea informațiilor false de pe platforma sa. Cele mai grave acuzații de la Cambridge Analytica încoace au fost formulate de o fostă directoare a Facebook, care a dezvăluit că profitul este mai important decât protejarea utilizatorilor. Mai mult, Francis Haugen a arătat că rețeaua de socializare folosea algoritmii pentru a alimenta mesajele negative, astfel încât utilizatorii să petreacă mai mult timp pe platformă.
Articole asemănătoare
Bad news: Salariile jurnaliștilor români tind să fie mici și să stagneze
Presa australiană s-a ”autocenzurat” pentru a protesta împotriva atacurilor Guvernului
„Bucătarul lui Putin” a pierdut procesul împotriva fondatorului Bellingcat
Meta, de acord să soluționeze procesul Cambridge Analytica
Rusia a închis ultimul post independent de televiziune. Transmisiunea finală a TV Rain, mesaj pentru Putin