Un jurnalist spaniol, dat în judecată de Maroc pentru acuzația de folosire a spyware-ului Pegasus
Maroc cheamă în instanță un jurnalist spaniol, după ce acesta a acuzat că telefonul său mobil a fost vizat de spyware-ul Pegasus, plasat de Rabat.
Jurnalistul Ignacio Cembrero, expert în relațiile dintre Spania și Maroc al publicației El Confidencial, a fost dat în judecată de statul nord-african. Cererea guvernului de la Rabat ar fi fost deja aprobată de un tribunal din Madrid, conform Voice of America.
Maroc cere în instanță ca Cambrero să își retragă acuzațiile și să plătească cheltuielile de judecată. În răspuns, jurnalistul a afirmat pe contul său de Twitter că nu este prima oară când e dat în judecată de Maroc, însă este prima oară când i se cere să își retracteze declarația.
„Marocul mă dă în judecată pentru că l-am acuzat de spionaj cu Pegasus”, a scris luni pe Twitter, adăugând: „Este un proces politic pentru a limita libertatea de exprimare a jurnaliștilor”, a spus el.
Organizațiile pentru protejarea drepturilor jurnaliștilor sunt de aceeași părere cu Ignacio Cembrero. Reporters without Borders a denunțat procesul intentat de Maroc, afirmându-și „sprijinul pentru libertatea sa de muncă”.
Jurnaliștii, victimele spionajului
Cembrero se află printre alte sute de jurnaliști ale căror numere de telefon s-au regăsit într-o bază de date a NSO, scursă către presă.
Printre țările care au folosit Pegasus pentru a spiona jurnaliști, activiști și politicieni se număra și Maroc, care însă a negat întotdeauna aceste informații. În decursul anului trecut, guvernul de la Rabat a dat în judecată organizațiile Forbidden Stories și Amnesty International, care au făcut publice datele, pentru defăimare. Cererile au fost însă declarate inadmisibile de către instanțele franceze.
Și de această dată, Maroc neagă că ar fi fost implicată în activități de spionaj împotriva jurnaliștilor. Avocatul care reprezintă guvernul marocan a afirmat că „Regatul Marocului nu este implicat în spionarea lui Ignacio Cembrero și nici a vreunui alt cetățean” și „nu dispune de programul Pegasus”.
Articole asemănătoare
Team Halo, inițiativa cercetătorilor din lume împotriva dezinformării online
Libertatea presei din Polonia, în pericol. Ultimul atac al partidului de la putere: taxa pe publicitate
Acțiunile Belarusului nu rămân fără răspuns. Uniunea Europeană a adoptat un set de sancțiuni
Facebook va lansa un instrument care va proteja drepturile de proprietate asupra unei imagini
SRI dezvăluie că nu există semne că Rusia s-ar implica în alegeri. Unii candidați folosesc conturi false pentru a-și ataca adversarii politici