Companiile tech vor fi obligate să protejeze utilizatorii britanici de dezinformarea rusă
O schimbare a sistemului legislativ britanic va obliga companiile tech să protejeze utilizatorii platformelor de dezinformarea sponsorizată de state ostile, precum Rusia.
Dacă amendamentul va trece, platformele de socializare, serviciile de streaming video și motoarele de căutare vor fi obligate să ia măsuri pentru a reduce la minimum expunerea oamenilor la dezinformarea susținută de state străine, care are ca scop să interfereze cu societatea și democrația din Regatul Unit, informează The Guardian.
Anglia intensifică eforturile împotriva dezinformării
Legislația face parte dintr-un proiect de lege viitor privind securitatea națională. În forma sa actuală, legea privind siguranța online impune deja firmelor de tehnologie să ia măsuri în cazul dezinformării sponsorizate de stat care dăunează persoanelor – cum ar fi amenințările cu moartea, însă modificările aduse amendamentul va adăuga o nouă infracțiune de dezinformare la lista infracțiunilor.
Printre subiectele toxice pe care platformele de social media trebuie deja să le elimine se numără terorismul, abuzul sexual asupra copiilor și infracțiunile de fraudă. Ofcom poate pedepsi încălcarea legii cu amenzi de până la 18 miliarde de lire sterline sau 10% din cifra de afaceri globală a unei companii.
„Nu putem permite ca statele străine sau marionetele lor să folosească internetul pentru a duce războaie online ostile fără obstacole. Acesta este motivul pentru care consolidăm noile noastre măsuri de protecție a siguranței pe internet pentru a ne asigura că firmele de social media identifică și elimină dezinformarea susținută de stat”, a afirmat secretarul de stat al Culturii.
Modificările legislative privind dezinformarea vin în contextul declanșării războiului din Ucraina, care a atras atenția autorităților din Occident asupra puterii propagandistice a Rusiei, dar și după ce secretarul de stat Ben Wallace a fost păcălit de un duo de comedianți ruși despre care se crede că ar avea legături cu Kremlinul.
Vovan și Lexus, doi comedianți ruși cunoscuți prin farsele prin telefon, au revendicat responsabilitatea pentru convorbirea pe care Wallace credea că a avut-o cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Un clip al convorbirii a fost postat pe YouTube, dar apoi a fost retras de serviciul video deținut de Google.
Articole asemănătoare
Iohannis suspendat pentru înaltă trădare? Miza din spatele documentului
DiCaprio susține Marșul pentru păduri. Actorul atrage atenția asupra problemei defrișărilor din România
Papa cataloghează dezinformarea privind vaccinurile COVID drept „o încălcare a drepturilor omului”
Viktor Orban câștigă detașat alegerile din Ungaria. Noi ce pierdem?
STUDIU: România, „trezită” de operațiunile subversive ale Rusiei, dar incapabilă să le contracareze