Iarna crypto e aici. Piața criptomonedelor traversează unul dintre cele mai dificile momente ale sale
Piața criptomonedelor trece prin una dintre cele mai proaste perioade din existență, anume prin așa-cunoscuta iarnă crypto. De data asta inflația, dobânzile uriașe, dar și incertitudinea din piață stau la baza scăderii masive înregistrate de marile monede virtuale.
În mod așteptat cea mai dură lovitură o resimte Bitcoin care s-a depreciat semnificativ, zilele acestea coborând la puțin peste 20.000 de dolari. Între timp lucrurile s-au mai calmat, iar la momentul redactării acestui articol Bitcoin s-a stabilizat în jurul a 21.000 de dolari.
Conform Reuters, ieri Bitcoin a scăzut cu 15% – cea mai mare scădere dintr-o singură zi din martie 2020. Comparată cu noiembrie 2021 când Bitcoin atinsese valoarea de 69.000 de dolari per unitate, luna iunie a însemnat o scădere de aproape 70%. Sunt vremuri dificile în lumea criptomonedelor, iar asta a fost o constantă încă de la începutul acestui an.
Totul a culminat cu scăderea de la finalul lui mai când mai multe criptomonede de tip stablecoin au scăzut spectaculos. Printre cele mai afectate, Terra care a sfârșit prin a fi abandonată de toată lumea. A revenit câteva săptămâni mai târziu, însă răul a fost deja făcut.
Investitorii și întreaga piață a criptomonedelor încă își revenea din lovitura dată stablecoins-urilor când deprecierea Bitcoin și a altor mari monede virtuale a avut loc zilele acestea. Dacă până acum lumea evita să vorbească despre iarna crypto, lucrurile nu mai stau așa. Firmele din domeniul criptomonedelor iau măsuri prin care să facă față valului de probleme ridicat o dată cu scăderea Bitcoin.
Coinbase, una dintre cele mai populare platforme dedicate acestor bunuri, a decis să înghețe orice angajare și să elimine 18% din forța de muncă a companiei (procentaj care se traduce în tăierea a 1.100 de locuri de muncă), conform Protocol. Și nu e singura companie care recurge la măsuri drastice. BlockFi, o bancă pentru criptomonede, a decis să elimine 20% din forța de muncă, iar Binance și Celsius (ambele platforme importante dedicate tranzacțiilor în monede virtuale), au decis să oprească pentru o perioadă retragerile în Bitcoin. Serviciile au revenit la normal acum, însă decizia a alimentat și mai mult scepticismul investitorilor.
Sfârșitul criptomonedelor?
Nici pe departe. Bitcoin, dar și alte criptomonede au mai trecut prin perioade similare de scădere, dar, ce-i drept, nimic la acest nivel. Iarna crypto pe care aceste monede virtuale o traversează acum se poate dovedi chiar benefică.
„Ar putea fi de fapt un lucru bun pentru ceea ce este o industrie promițătoare. Iarna crypto este exact ceea de ce are nevoie mediul pentru a curăța totul”, a declarat un expert în criptomonede pentru Protocol.
Cu toate astea, experții și analiștii pieței se așteaptă ca situația să devină chiar mai drastică înainte ca lucrurile să revină la normal. Inflația se dovedește a pune presiune și în lumea digitală a banilor.
„Din noiembrie 2021, situația s-a schimbat drastic, având în vedere creșterile dobânzilor ale Sistemului Federal de Rezerve Monetare [n.r- banca centrală a SUA] și gestionarea inflației. Toate acestea indică faptul că piața nu a atins complet punctul minim și, dacă Sistemul Federal nu reușește să prindă un moment de respiro, probabil că nu vom asista la o revenire a optimismului. Am putea asista la prețuri mult mai mici ale bitcoin în următoarea lună sau două”, a declarat vicepreședintele unei platforme de tranzacții crypto pentru CNBC.
Când și cum se va termina această iarnă crypto (care, în mod ironic, se desfășoară în mijlocul lui iunie) e greu de estimat, dar e limpede că investiția în criptomonede, în această perioadă, este un joc mult mai periculos decât e în mod obișnuit.
Articole asemănătoare
Nicaragua e pe punctul de a adopta două legi care vor afecta dramatic libertatea presei
Singapore, pe modelul Rusiei: lege împotriva știrilor false, scuza perfectă pentru cenzură
Viitorii jurnaliști au nevoie de instruire pentru abuzurile online cu care se vor confrunta
Viralul zilei: Guvernul României a ”mutat” Câmpia Libertății de la Blaj la Alba-Iulia
Facebook amână Instagram pentru copii, după publicarea raportului care arată că adolescenții ar fi afectați negativ de aplicație