Terra 2.0 sau cum lumea nu învață din prabușirea pieței crypto

Iubitorii de criptomonede par a nu fi învățat nimic din prăbușirea considerabilă pe care piața acestor bunuri digitale a trăit-o luna asta. Una dintre criptomonedele cele mai grav afectate, Luna, este readusă la viață după ce comunitatea din spatele ei a votat în acest sens.

Luna făcea partea din blockchain-ul Terra și era un stablecoin cu cea mai spectaculoasă creștere. Înainte de prăbușire, avea o valoare de piață de 40 de miliarde de dolari și era al treilea cel mai mare activ de tip stablecoin din lume. În final, Terra (care ar trebui să aibă o paritate de 1 la 1 cu dolarul american) a picat sub 35 de cenți, iar mulți dintre investitori și-au pierdut toți banii pe care i-au girat acestui proiect.

Natura activelor stablecoins este una interesantă și controverstă, principalul motiv fiind că ele se raportează la valute existente pentru a-și menține valorea. Luna a picat pentru că pragul de un dolar pe care trebuia să-l mențină a scăzut ușor sub această valoare, fapt ce a speriat unii dintre cei mai mari investitori care și-au retras banii.

De fapt, a fost vorba doar de a vedea cum se rupe paritatea cu câțiva cenți și de a o compara cu paritățile valutare istorice. Deci, în principiu, vrei să vinzi pentru a nu fi diluat”, a declarat Joey Krug, manager la o firmă de investiții care deținea luna, pentru CNBC.

Firma lui Krug a vândut la timp și a reușit să scoată un profit de aproape 170 de miliarde de dolari. Cu o investiție inițială de 1.7 miliarde de dolari, firma a început să vândă din criptomonede încă de la începutul lui 2021, așa că prăbușirea pieței nu a afectat-o serios.

Excepția care confirmă regula

Compania lui Krug reprezintă un caz aparte, bineînțeles. Majoritatea oamenilor care au investit în Luna erau oameni normali, fără o firmă întreagă în spate care să-i sfătuiască cu privire la fluctuațiile de piață. De fapt, prăbușirea a fost atât de gravă și de bruscă încât mulți dintre cei care au investit în această criptomonedă și-au pierdut banii strânși de o viață. Ghinion? Naivitate? Ambele? Cert e că acești oameni au rămas fără niciun ban.

Utilizatorul de mai sus spune că și-a vândut casa pentru a investi în Luna și încă nu poate procesa ce s-a întâmplat. Există cazuri și mai drastice. Într-o postare pe Reddit, un utilizator spune cum vrea să se sinucidă după ce și-a pierdut ”economiile de-o viață în investițiile LUNA UST”. Acesta continuă și spune că a pierdut 62.000 de dolari în urma prăbușirii.

Terra 2.0

După acest fiasco, comunitatea a decis că o dată nu e de-ajuns. Oamenii au votat și au cazăut de acord că Terra trebuie să se întoarcă pentru că da, problema a fost că era prima încercare. Terra 2.0 s-a lansat și, surpriză, n-o duce prea bine.

Conform CNBC, vârful de 19,53 dolari a fost atins sâmbătă, doar că această creștere a fost superficială și la câteva ore distanță a scăzut până la patru dolari. Între timp, s-a stabilit la aproape șase dolari.

Deci, ce-au învățat oamenii din prăbușirea criptomonedelor? Mai nimic, aparent. Aceleași sisteme readuse la viață sub alt nume și împachetate în alte promisiuni. Rămâne de văzut dacă Terra 2.0 o să ajungă, din nou, la un nivel care poate afecta viețile oamenilor sau dacă singurele cifre relevante legate de acest proiect vor fi cele de la coada numelui său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *