Papa Francisc a canonizat un jurnalist cunoscut pentru rezistența anti-nazistă
Fost jurnalist, preot și scriitor, Titus Brandsma, care a murit în lagărul de concentrare nazist Dachau în 1942, a fost canonizat de capul Bisericii Catolice, Papa Francisc, pe 15 mai, fiind recunoscut efortul acestuia de a rezista împotriva regimului totalitar și sângeros al lui Hitler.
Conform AFP, alături de Titus Brandsma au fost canonizate alte 9 personalități însemnate. Canonizarea este un ritual catolic important prin care se sanctifică personalități marcante ale propriei biserici pe lista sfinților. Oamenii canonizați sunt considerați demni de urmat pentru a duce o viață corectă care respectă doctrina creștină.
Ambasadorul Regatului Olandei la Sfântul Scaun, Carloine Weijers, a salutat favorabil decizia instituției religioase, afirmând că: „Duminică, Titus va fi primul jurnalist canonizat ca sfânt în sensul contemporan”, conform Vatican News, organ de presă administrat de Dicasterul pentru Comunicare a Bisericii Catolice.
Împotriva regimului nazist
Titus Brandsma a fost un jurnalist, preot și scriitor olandez născut în 1881, care a criticat regimul nazist chiar dinaintea ocupării Germaniei a Olandei. A considerat nedrepte legile menite să discrimineze instituțional evreii, iar, ulerior, care au condus la masacrarea în masă a acestora, la infamul holocaust.
În 1942, când Olanda cedea armatei germane, Titus a pus presiune organelor de presă olandeze să nu difuzeze propaganda nazistă și, în consecință, a fost arestat. I s-a oferit oportunitatea de a duce o viață liniștită drept preot, dacă își retrăgea poziția că mesajele regimului hitlerist nu trebuie publicate. Acesta a refuzat propunerea și, uletrior, a fost omorât într-un câmp de concentrare din Dachau, după ce i s-a fost injectat acid carbolic.
Canonizarea survine în urma acțiunii care poate fi numit chiar eroică al decedatului jurnalist olandez, aceea de a rezista presiunii naziste pentru a combate directiva instituțională nejustificată a Germaniei, deși acest comportament a fost unul periculos și păgubitor. Ambasadorul Dreptului Omului al MAE al Regatului Olandei, doctorul Bahia Tahzib-Lie, consideră că cele realizate de Brandsma sunt dovada „iubirii” asupra semenilor, citat prezentat tot de Vatican News.
Articole asemănătoare
Macron, nemulțumit de forma provizorie a reglementărilor UE cu privire la AI
După doi ani de suspendare, Meta îi va reda contul de Facebook lui Donald Trump
Concedieri masive la Meta și Twitter. Musk a dat afară jumătate din angajați
Piața criptomonedelor suferă în continuare. Bitcoin a scăzut sub 19.000 de dolari
Donald Trump spune că va opri divizarea Google, dacă va câștiga alegerile prezidențiale