Urmările propagandei ruse. Mama unui soldat rus: „Nu ucideți civili și copii! Ucideți fasciști”
Urmările propagandei ruse asupra propriului popor sunt din ce în ce mai vizibile, pe măsură ce ies la iveală discuții interceptate între soldații aflați în Ucraina și familiile lor de acasă. În cel mai recent exemplu de acest fel, o mamă își ”încurajează” fiul într-un mod sumbru.
Când soldatul lasă de înțeles, în convorbire, că are dubii cu privire la motivul pentru care se află acolo, întrucât a fost trimis să ucidă civili și copii, femeia este convinsă că este vorba doar despre ”fasciști” – unul dintre pretextele invocate de Kremlin pentru a justifica declanșarea unui război neprovocat, conform The Times.
„Fiule, nu te demoraliza”, spune mama soldatului. „Dacă ai vedea ce fac ei, ai ști că faci o treabă minunată acolo. Să nu uiți asta și spune-le tuturor același lucru”.„Ce facem? Ucidem civili și copii?”, întreabă soldatul, uimit de reacția femeii.
„Nu, nu ucideți civili și copii. Ucideți fasciști nenorociți”, îi răspunde mama sa.
O dietă de propagandă
Reacția femeii, vizibil încrezătoare în motivele invocate de Moscova pentru prezența sa în țara vecină, nu reprezintă o noutate. În fapt, de la războiul cecen încoace, Vladimir Putin și-a intensificat eforturile de reducere la tăcere a inițiativelor civice ale mamelor soldaților, înlocuindu-le cu o adevărată dietă propagandistică – constând în propagandă televizată non-stop.
Un studiu sociologic independent din Rusia, realizat la începutul invaziei, arată că doar 34% dintre bărbații cu vârste portrivite pentru a lupta – cei între 18 și 30 de ani – susțin războiul. La polul opus se află femeile cu vârste cuprinse între 41 și 55 de ani, dintre care 60% susțin războiul, dar și cele de peste 66 de ani, 74% dintre acestea declarând că sunt în favoarea ”operațiunii militare speciale”.
Articole asemănătoare
Un tweet a alertat presa despre percheziția FBI la locuința lui Trump
Nu-ți plac postările verificate? Vei putea alege să le vezi mai rar pe Threads
Cinci instrumente utile de la Google de care poate nu știai
La fiecare șase luni, conținutul de tip deepfake se dublează
Cum spune ChatGPT că poate combate răspândirea dezinformării