Uniunea Europeană vrea să construiască o rețea de sateliți care să asigure internet de mare viteză
Comisia Europeană a lansat un plan care vorbește despre un sistem de sateliți care să asigure internet de mare viteză și să contribuie la securitatea comunicațiilor diplomatice și ale serviciilor de informații din Uniunea Europeană. Proiectul Comisiei se ridică la 6 miliarde de euro, conform Politico.
”Proiectul nostru reprezintă ceea ce trebuie să facem ca un continent care este din ce în ce mai conștient de responsabilitățile sale geopolitice”, a declarat Thierry Breton -comisarul piaței interne- citat de Politico.
Construcția va începe de anul viitor, iar întreagul sistem de sateliți ar putea fi gata în 2028. Dacă totul decurge normal și sateliții vor fi lansați, aceștia vor face parte din cea de-a treia rețea de sateliți a UE după Galileo și Copernicus.
Pe lângă accesul la internet de mare viteză pentru Europa, programul își propune să protejeze ministerele de externe și misiunile diplomatice împotriva atacurilor cibernetice. Miza este ca Uniunea și toate guvernele care o alcătuiesc să poată să-și securizeze mai bine datele. Rețeaua va folosi o „criptare cuantică” care poate face față computerelor și programelor avansate de hacking.
E un proiect îndrăzneț și destul de mare, însă se aliniază cu noua direcție pe care Uniunea o adoptă când vine vorba de domeniul tehnologic. În ultima vreme UE a mizat pe faptul că blocul comunitar trebuie să înceteze să mai depinde de alte state sau regiuni când vine vorba de tehnologie. De la regulile care vizează reglementarea companiilor Big Tech și a metaverse-ului, până la industria de microcipuri, Uniunea Europeană dorește să devină un lider global în domeniul tech.
Articole asemănătoare
Sistemul Chinei de recunoaștere facială a produs prima eroare
Navalnîi se află într-o celulă de pedeapsă într-o colonie de prizonieri din Arctica
Un jurnalist francez ar fi dezavantajat în fața instanței, într-un caz de ultraj și revoltă
Iohannis, criticat în presa din Ungaria: Vrea să fie mai român decât românii
Cum alegem parole sigure și cum le stocăm. De ce este important