Rusia cere ca Netflix să difuzeze programele televiziunii de stat
Din luna martie a acestui an, Netflix va fi nevoită să difuzeze 20 de canale ale televiziunii de stat în Rusia, conform Engadget. Instituția care se ocupă de reglementarea spațiului media din Rusia, Roskomnadzor (CNA-ul rusesc, în esență), a numit platforma Netflix un ”serviciu audiovizual”, iar asta înseamnă că gigantul american trebuie să respecte un set de legi adoptate la sfârșitul anului 2021 de către guvernul de la Kremlin.
Legea vorbește de un registru național care cuprinde toate serviciile de streaming din Rusia care au mai mult de 100.000 de utilizatori zilnici. Companiile care se regăsesc în acel registru trebuie să respecte legile rusești cu privire la conținutul livrat oamenilor, iar Netflix trebuie să înceteze promovarea extremismului. Criticii puterii de la Moscova acuză că această prevedere a fost gândită și folosită împotriva celor care îi susțin pe opozanții lui Vladimir Putin. Pe lângă asta, Netflix va trebuie să înființeze și un birou în Rusia care să fie înregistrat ca o companie rusească.
Printre cele 20 de canalele pe care Netflix va trebui să le transmită pe platforma sa, se numără canalul de stat Channel One, rețeaua de divertisment NTV și un canal al Bisericii Ortodoxe Ruse numit ”Spas”.
Engadget notează că Netflix nu se află pentru prima dată în vizorul autorităților rusești. În noiembrie 2021 o plângere cu privire la conținutul LGBTQ de pe platforma companiei americane fost investigată. La vremea respectivă, Netflix a declarat că nu a încălcat nici o lege, conținutul fiind etichetat corespunzător.
Această măsură a puterii de la Kremlin este încă o mișcare de înăsprire a restricțiilor ce privesc operațiunile giganților tech din afara Rusiei. În ultimele luni, autoritățile rusești au obligat Apple și Google să înlăture o aplicație de votare ce aparținea lui Alexei Navalnîi, iar în decembrie Google (din nou) și Meta au fost amendate cu sume semnificative: Google cu 98 de milioane de dolari, iar Meta cu puțin peste 27 de milioande de dolari.
Articole asemănătoare
O universitate celebră lansează un proiect pentru a depista știrile false de pe rețelele de socializare
O publicație din Italia, despre mișcarea negaționistă din România: „Cunoscutul site rusesc «Sputnik» este principalul motor”
Călin Georgescu, anchetat după ce i-a lăudat pe Ion Antonescu și pe legionari în direct la TV
”Vladimir Putin e bun”. Conturi pro-Kremlin, blocate de Twitch
Concurența neloială e scumpă: Google, amendă de 5 miliarde de dolari