Cum își împart studenții de la Jurnalism certificate verzi: „Vă dau eu certificate de la niște prietene”
„Vă dau eu certificate de la niște prietene”, este mesajul trimis de unul dintre membrii Asociației Studenților la Comunicare, din cadrul FJSC, pe un grup de WhatsApp. Discuția face referire la certificatele verzi ale altor persoane, pe care studenții ar fi vrut să le folosească pentru a ieși în oraș și cei vaccinați, și cei nevaccinați.
„Am și eu câteva, dar probabil aveți și voi”, scrie o altă persoană. Afirmația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât denotă o normalitate, de parcă folosirea documentului altei persoane este la ordinea zilei.
Mesajele ce au intrat în posesia MediaStandard arată preocuparea viitorilor jurnaliști și oameni de comunicare pentru comiterea unei fapte care, pe cât de imorală este, pe atât de ilegală. Conversația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât ea are loc între oameni în mâinile cărora va sta corecta informare a publicului.
Întrucât scopul acestui material nu este de a le aduce prejudicii persoanelor implicate, ci de a trage un semnal de alarmă, numele și alte date ce ar putea duce la identificarea acestora au fost acoperite.
Ce riști dacă folosești certificatul verde al altcuiva
Folosirea certificatului verde al altei persoane este considerată faptă penală și intră la „fals privind identitatea”. În urmă cu aproximativ o săptămână, cel puțin patru brașoveni au fost cercetați pentru că s-au folosit de certificatul altei persoane pentru a intra în centre comerciale, conform G4Media.
Într-o altă captură de ecran, pe care MediaStandard a ales să nu o publice din motive de confidențialitate, studenții discută despre posibilitatea să fie prinși folosind certificatul altcuiva. Unul dintre studenți întreabă dacă platforma folosită pentru scanarea codurilor QR poate arăta dacă și unde a mai fost folosit certificatul în ultima vreme, de exemplu în două orașe diferite în același timp.
Un experiment Digi24, realizat la sfârșitul lunii septembrie, a arătat lacunele sistemului de verificare a certificatelor verzi. Jurnaliștii postului TV au dovedit că folosirea documentului altei persoane pentru a merge la mall sau restaurant este foarte simplă, întrucât paznicii și chelnerii nu pot să verifice identitatea reală a persoanelor. Singurul aspect pe care aceștia îl pot verifica este dacă certificatul prezentat este valid.
Pe lângă dosar penal, cei care folosesc certificatele altor persoane pot fi amendați și cu 2.000 de lei.
O problemă morală
După cum spuneam, fapta e cu atât mai îngrijorătoare cu cât ea este realizată de viitori jurnaliști, în care publicul ar trebui să-și pună baza pentru a fi informați.
Spun asta în contextul în care încrederea cititorilor în mass-media din România se află în scădere în ultimii ani. Tot mai frecvent auzim în societate că jurnaliștii sunt catalogați într-un fel sau altul, de la aserviți politic la necinstiți în metodele folosite. Dezinformarea și partizanatul politic joacă și ele un rol, însă presa de la noi, supusă autoreglementării, este responsabilă să-și reconstruiască imaginea.
Eurobarometrul publicat în aprilie 2021 subliniază această decădere a presei. Deși televiziunile rămân cele mai de încredere pentru români (56%), și acestea sunt în scădere cu 4% față de vara anului 2020. Pentru presa online, situația este și mai îngrijorătoare: diferența dintre 2020 și 2021 este în scădere cu 7%, urmând un trend european. Doar 37% dintre români au încredere în presa online, conform Agerpres.
A nu se înțelege că jurnaliștii nu pot să nu facă greșeli. În fond, sunt oameni, iar erorile personale și profesionale fac parte din experiența de viață a fiecăruia. Însă ar trebui să existe un filtru personal, prin care fiecare dintre noi să-și asume răspunderea pentru propriile fapte.
Decanul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Antonio Momoc, a afirmat pentru MediaStandard că „dacă asemenea acte sunt reale, este într-adevăr regretabil și autoritățile ar trebui să intervină”.
Până la momentul publicării acestui material, conducerea ASC nu a oferit un răspuns oficial. Revenim cu detalii.
Articole asemănătoare
Google și Facebook ar putea fi obligate să împartă veniturile din publicitate cu publisherii australieni
Platformele online au luat măsuri specifice împotriva dezinformării cu privire la vaccinuri
UE este cea mai de încredere sursă de știri despre războiul din Ucraina. Jurnaliștii, pe locul trei
Bilanțul cazurilor depistate cu COVID-19 în TVR a ajuns la 10. Ultima persoană infectată lucra de acasă
De la criza climatică la război: Top 5 ”triburi” care vor influența alegerile europene din 2024