UE ia în considerare crearea propriei criptomonede
Popularitatea criptomonedelor a atins un nivel atât de ridicat încât Uniunea Europeană se gândește serios să implementeze propia versiune de cripto, anume euro digital.
Fabio Panetta, membru al comitetului executiv al Băncii Centrale Europene, a ținut săptămâna trecută un discurs în fața Parlamentului European în care a vorbit despre necesitatea Băncii Centrale de a intra pe piața criptomonedelor pentru că, a avertizat el, nici o companie privată nu poate oferi garanțiile Băncii Centrale.
”Banii Băncii Centrale sunt, prin definiție, cea mai sigură formă de bani, deoarece sunt susținuți de puterea, credibilitatea și autoritatea statului. Formele private de bani sunt angajamentele emitenților privați. Acestea se bazează pe soliditatea emitentului și, în cele din urmă, pe promisiunea convertibilității în banii băncii centrale. Însă această promisiune se poate dovedi efemeră, de exemplu, dacă emitentul își gestionează imprudent lichiditatea sau solvabilitatea”, a declarat Panetta.
Acesta a subliniat importanța Băncii Centrale care oferă atât stabilitate, cât și încredere monedelor care circulă în interiorul Uniunii. Tocmai de asta, adaptarea la noile tehnologii și întâmpinarea tendinței oamenilor de a se folosi din ce în ce mai des de plățile online, sunt măsuri pe care BCE trebuie să le adopte.
”Valoarea activelor cripto de astăzi este mai mare decât valoarea activelor securitizate înainte de criza financiară globală [din 2008]. Dacă noi nu satisfacem această cerere, o vor face alții”, a fost argumentul de deschidere al lui Panetta.
Într-un editorial pentru Financial Times, Panetta dezvoltă acestă idee și amintește că BCE trebuie să se folosească de toate mijloacele tehnologice disponibile pentru ”a continua să își joace rolul de ancoră a sistemului monetar . […] Asta înseamnă că trebuie intensificate lucrările privind monedele digitale ale Băncii Centrale”. El mai subliniază că un euro digital le-ar permite cetățenilor să aibă întotdeauna acces la o rezervă solidă de valută, o garanție pe care o firmă de tehnologie aflată în dificultate financiară nu ar putea s-o ofere.
Conform Politico, Banca Centrală se află încă în faza incipientă de experimentare cu bani virtuali și se așteaptă să înceapă să lucreze la un prototip la sfârșitul anului 2023.
”Dacă peste 10 ani utilizatorii nu vor primi servicii digitale de la noi… le vor primi de la alții. Vrem să ne mișcăm repede, dar nu trebuie să ne grăbim”, a concluzionat Panetta.
1 Comentariu
Articole asemănătoare
Un proiect de lege pentru reglementarea presei stârnește tensiuni între Washington și Varșovia
Numărul jurnaliștilor uciși în Gaza a ajuns la 113. Investigare circumstanțelor deceselor, din ce în ce mai dificilă
Mișcarea anti-sistem: cum ajunge un permis suspendat o luptă cu status quo-ul
Biden încă nu a ținut o conferință de presă formală ca președinte al SUA. Ce înseamnă asta pentru presa americană
Trump lovește presa din nou: de la ”știri false”, la ”dușman al poporului”