Mogulul de presă Rupert Murdoch acuză Google și Facebook că încearcă să „reducă la tăcere vocile conservatoare”
Mogulul de presă Rupert Murdoch, care are în portofoliul său mai multe instituții de presă importante din SUA și Australia, precum Fox News și Sky News, face o nouă serie de acuzații la adresa Google și Facebook. Miliardarul susține că cele două companii încearcă să „aducă la tăcere vocile conservatoare”.
„Nu există nicio îndoială că angajații Facebook încearcă să reducă la tăcere vocile conservatoare, iar o căutare rapidă pe Google News pe majoritatea subiectelor contemporane dezvăluie adesea un model similar de selectivitate – sau, pentru a fi direct, de cenzură”, a afirmat președintele executiv al companiei, conform Press Gazette.
În ceea ce privește capitalizarea pieței de reclame digitale de către Google și Facebook, Murdoch a afirmat că publisherii au avut de suferit, „dar companiile au fost și ele suprataxate pentru publicitatea lor, iar consumatorii au plătit astfel prea mult pentru produse.”
„Ideea promovată în mod fals de platforme că algoritmii sunt cumva obiectivi și exclusiv științifici este o prostie completă (…) Algoritmii sunt subiectivi și pot fi manipulați de oameni pentru a distruge concurența și a dăuna altor oameni, editori și companii”, a mai spus mogulul de presă.
Declarația lui Murdoch, făcută la adunarea anuală a acționarilor News Corp de miercuri, vine în contextul în care compania are o relație complicată cu cele două companii tech. Pe deoparte, News Corp a fost critică la adresa Google și Facebook, însă anul trecut a semnat acorduri majore de numerar pentru conținut cu ambele companii, prin programele Google News Showcase și Facebook News.
Sunt rețelele de socializare anti-conservatoare?
În ultimii ani, tot mai multe voci din rândurile conservatorilor americani au susținut că rețelele de socializare au manifestat sentimente anti-conservatoare – însă potrivit unui nou studiu de la Universitatea din New York, rețelele de socializare nu numai că nu au fost biased, dar au și permis conservatorilor să ajungă la un public mai mare.
Într-un sondaj publicat în august 2020, Pew Research a constatat că 90% dintre republicani și independenții care înclină către GOP consideră că este cel puțin posibil ca companiile de social media să cenzureze punctele de vedere de dreapta cu care nu sunt de acord.
Articole asemănătoare
Le Figaro: România, bolnavul Europei
De ce tinerii migrează pe Instagram. „Facebook nu mai e la modă”
Viitorii jurnaliști au nevoie de instruire pentru abuzurile online cu care se vor confrunta
Jurnalist britanic pro-rus, acuzat de crime de război în Ucraina, pus pe lista de sancțiuni
Organul de propagandă rusă Sputnik nu mai funcționează în România