Hong Kong spune că ar putea incrimina răspândirea ”fake news”, dacă alte metode nu funcționează
Guvernul din Hong Kong susține că adoptarea unei legi prin care răspândirea ”fake news” să fie pedepsită este o variantă pe care o ia în considerare, însă doar dacă alte metode nu funcționează. În acest sens, autoritățile efectuează un studiu juridic, care explorează „tactici diferite” pentru a viza știrile false, inclusiv legislația și managementul.
Al doilea cel mai înalt oficial al orașului Hong Kong, secretarul șef John Lee Ka-chiu, a spus într-un interviu că speră să nu fie necesar ca guvernul să recurgă la măsuri dure pentru a reprima acest fenomen, pe care-l descrie ca fiind o problemă majoră pentru regiunea administrativă specială.
„Există două moduri de [a aborda știrile false]. Primul este prin reglementare. Al doilea este prin criminalizare”, a spus Lee, adăugând că „o abordare de reglementare ar trebui să fie pe primul loc”, conform The Independent.
Printre măsurile pe care oficialul le consideră potrivite se numără eliminarea „informațiilor false” sau a „mesajelor care sunt distructive pentru societate”, alături de garantarea dreptului individului de a se apără – în cazul în care este subiectul unei dezinformări.
Acesta susține că încă nu a fost luată o decizie în privința măsurilor anti-dezinformare abordate, și că vor exista consultări.
O situație îngrijorătoare
Interviul lui John Lee vine în contextul în care situația presei din Hong Kong se degradează constant. La începutul acestei săptămâni, un corespondent al The Economist a fost obligată să își părăsească locul de muncă, întrucât viza sa nu a fost reînnoită.
Cel mai cunoscut caz de opresiune a autorităților asupra mass-mediei este cel al publicației Apple News. Ziarul s-a închis imediat ce după ce proprietarul său, Jimmy Lai, și editorii cheie au fost arestați în temeiul legii draconice de securitate a statului, introdusă în iunie 2020. De atunci, au fost arestați mulți activiști pentru democrație, precum și jurnaliști.
O eventuală lege împotriva dezinformării va pune și mai mult presiune pe mass-media, existând îngrijorări că aceasta va fi folosită pentru a reduce la tăcere vocile critice. Până acum, niciunul dintre oficialii care a făcut declarații pe această temă nu a explicat ce consideră a fi ”fake news”.
Nu e prima dată când un reprezentant al Guvernului vorbește despre „abordarea știrilor false”. În iulie 2021, secretarul pentru Afaceri Interne Caspar Tsui a declarat că „administrația va epuiza toate mijloacele administrative și legale pentru a face față răspândirii unor astfel de zvonuri”.
Articole asemănătoare
Cum își împart studenții de la Jurnalism certificate verzi: „Vă dau eu certificate de la niște prietene”
Apetitul publicului pentru noi producții aruncă industria de film britanică într-o criză a echipamentului
Piața de NFT-uri scade considerabil. Vânzările s-au micșorat cu peste 90%
Fake news cu poze din The Walking Dead: cum a ajuns serialul despre o apocalipsă zombie să fie subiectul unei dezinformări
PE trage un semnal de alarmă privind posibila imixtiune a unor forțe străine în alegerile următoare. Ce soluții au găsit europarlamentarii