Protecția copiilor în mediul online, o prioritate pentru liderii mondiali
Giganții tech și social media, printre care Instagram, Facebook, Twitter și Microsoft, s-au alăturat mai multor lideri mondiali pentru a lansa un avertisment global cu privire la protecția copiilor în mediul online. Apelul a fost făcut în cadrul Forumului pentru Pace desfășurat la Paris între 11-13 noiembrie.
Declarația comună a participanților a subliniat că, în mediul online, „copiii pot da peste conținuturi dăunătoare și violente și peste manipularea informațiilor” . Textul a enumerat, de asemenea „amenințări amplificate de tehnologie” , inclusiv hărțuirea cibernetică, abuzul sexual, prostituția, traficul de persoane sau radicalizarea violentă online.
Printre semnatari se numără Amazon, Google, YouTube, Facebook, Instagram (și compania mamă Meta), Microsoft, Snapchat și Twitter, anunță Associated Press.
Emmanuel Macron a prezidat sesiunea despre drepturile copiilor în prezența directorului general al YouTube, Susan Wojcicki.
„Trebuie să reglementăm conținuturile și instrumentele de autorizare, astfel încât un copil de 8 ani, de 10 ani, de 15 ani să nu poată fi expus la toate conținuturile fără reguli. Astfel, aplicații de control parental trebuie instalate în mod implicit pe unele instrumente”, a declarat Macron, citat de Associated Press.
În încercarea de a convinge scena globală de necesitatea acestei acțiuni, textul declarației subliniează că „instrumentele digitale pot fi de mare folos copiilor, în special, dar nu exclusiv, în scopuri educaționale […] ne propunem să le oferim [copiilor] acces la aceste instrumente și la internet și să colaborăm cu toți partenerii relevanți pentru a reduce decalajele digitale, inclusiv decalajele digitale de gen și socio-economice și pentru a încuraja dezvoltarea în siguranță a competențelor acestora, evitând în același timp expunerea excesivă la ecrane la o vârstă fragedă” .
Justine Atlan, șefa ONG-ului E-Enfance, care militează pentru protecția copiilor pe internet, a participat la Forumul pentru Pace de la Paris, însa a spus că e nevoie de o mai bună colaborare între actorii implicați în această poveste pentru a rezolva cu adevărat problemele mediului online.
„Putem construi o mulțime de instrumente, dar toate aceste funcționalități sunt inutile deoarece copiii mint în legătură cu vârsta lor. Pentru mine, aceasta este marea problemă. De aceea cred că trebuie să lucrăm cu toții împreună și să găsim soluții” , a fost declarația lui Atlan.
Forumul s-a ocupat si de alte sectoare din online precum reglementarea domeniului digital, unde au participat vice-președintele SUA Kamala Harris, șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen și directorii unor companii ca Amazon și Microsoft.
Articole asemănătoare
Vicepreşedintele ANCOM explică cum aplică România DSA: „Nu suntem un arbitru al discursului politic”
Un studiu popular privind fenomenul fake news a fost retras
Facebook nu reușește să identifice corect reclamele politice
Raport RSF: Numărul de jurnaliști uciși, în creștere
Soarta TikTok, încă neclară. Trump vrea ca Oracle și Walmart să dețină controlul total asupra aplicației